Firma chce z Larischovy vily udělat skladiště

Pardubice - Larischovu vilu v Pardubicích, známou také jako Zámeček, kde svoje poslední chvíle před popravou strávili obyvatelé Ležáků, koupila soukromá firma a chce tady skladovat víno. To se nelíbí historikům, s novým majitelem se chtějí domluvit a pietní místo alespoň zčásti zachránit. Konečné rozhodnutí padne na jaře příštího roku.

Zámeček stojí v areálu bývalé továrny Tesla. Již léta chátrá, kraj ani město o jeho koupi nestojí, na záchranu totiž nemají peníze. Vilu teď koupila soukromá firma, která z ní chce udělat sklad vína. „Sklepení má na to vhodné podmínky,“ uvedla jednatelka firmy Dita Doubravová. 

Vila má přitom historický význam, v jejím sklepení trpěli před smrtí obyvatelé vypálených Ležáků. „V těchto prostorách se odehrály poslední výslechy pardubického gestapa,“ přiblížil historik Jiří Kotyk. Proto se Občanské sdružení za záchranu Zámečku Pardubice nehodlá s vývojem situace smířit. Jednají s majitelem o zřízení muzea heydrichiády. „Chceme, aby alespoň část sklepení, kde se děly ty nacistické hrůzy, byla zpřístupněna veřejnosti,“ řekl předseda sdružení Tomáš Novotný. Jestli nový majitel historikům vyhoví, se dozví na jaře 2013.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)