Středočeští radní zrušili Rathovo jízdné zdarma. Končí i hrazení pohotovosti

Středočeští radní zrušili proplácení žákovského jízdného a poplatků za pohotovost. Ukončili tak praxi zavedenou sociálnědemokratickým vedením kraje. Středočeští žáci a studenti do 19 let mohli jako jediní v Česku jezdit veřejnou dopravou zdarma. Ročně za to kraj zaplatil kolem 35 milionů korun.

Praxi předchozího vedení kraje zrušila k 31. prosinci nová koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09. Bývalý hejtman Miloš Petera (ČSSD) to označil za velkou chybu.

Středočeský kraj byl posledním, který regulační poplatek za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti hradil. „Prostředky uvolňované z krajského rozpočtu na tyto účely investuje kraj výhradně do rozvoje zdravotnických služeb tak, aby bylo možné poskytnout co nejlepší péči zejména pacientům s nejvážnějším onemocněním,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

Rušení úhrady za pohotovost odůvodnila hejtmanka také tím, že bylo nesystémové. O prominutí poplatku totiž mohli zažádat i lidé, kteří v kraji nebydleli, ale nechali se zde ošetřit.  

Místo jízdného chce Jermanová vybavit školy

Končí i dosavadní hrazení nákladů na dojíždění do školy. „V koalici jsme se shodli, že školní jízdné, které je krajem vypláceno, je nespravedlivá a duplicitní sociální dávka. Kraj tu není od toho, aby vyplácel sociální dávky,“ uvedla hejtmanka. Prostředky se podle ní dají využít efektivněji, třeba na vybavení mateřských nebo středních škol.

Jízdné zdarma zavedl v roce 2009 bývalý hejtman David Rath. Šlo o jeden z jeho hlavních předvolebních slibů. Krajská opozice nápad od počátku kritizovala jako vyhazování peněz. Dosud stálo jízdné zdarma kolem 400 milionů korun.