Podezřelý z vraždy taxikářů měl u sebe peněženku jedné z obětí

David Virgulák podezřelý z vraždy tří pražských taxikářů měl u sebe peněženku jednoho ze zavražděných krátce po činu. Kauzu začal projednávat pražský městský soud a fakt s peněženkou oběti vyplynul z Virgulákovy výpovědi. Sám ale tvrdí, že ji našel, a vinu odmítá. Muž, kterému hrozí výjimečný trest, dlouhodobě užívá drogy, v rejstříku má 20 záznamů za krádeže. Podle jeho slov je jeho spojitost s případem policejní omyl.

Prvního taxikáře zabil zatím neznámý pachatel v lednu roku 2014, další dva pak zemřeli stejné dubnové noci téhož roku. Státní zástupce Vladimír Pazourek viní z vražd Virguláka, který si měl vždy v centru Prahy zastavit taxi a nechal se odvézt na odlehlé místo. Tam řidiče střelil do hlavy a okradl ho. Vozem se vždy vrátil zpátky do středu metropole a tam ho zaparkoval.

„Jsem naprosto nevinný, vražd jsem se nedopustil, je to jeden velký policejní omyl. Taxíky po Praze nejezdím,“ reagoval Virgulák. Ze zbraně v životě nevystřelil a auto by nedokázal řídit, řekl.

Virgulákův příběh má trhliny. Způsobily to drogy, říká podezřelý

To, že u něj policie při krádeži v samoobsluze odpoledne po druhé a třetí vraždě našla peněženku druhého zavražděného, vysvětlil Virgulák obsáhlým příběhem o dvou nalezených peněženkách a pervitinu schovaném na větvi stromu. Nelogičnosti ve výpovědi omlouval tím, že v danou noc byl pod silným vlivem prášků a část událostí si nevybavuje.

Poté ho policisté propustili jako svědka, později ho ale znovu zadrželi kvůli krádežím. A z odposlechů během jeho pobytu ve vězení vyplynulo, že o případu ví řadu podrobností. To Virgulák vysvětluje tím, že si všechny informace o případu někde přečetl. Svědčí proti němu také pachové stopy.

Události ČT: Soud rozplétá vraždu taxikářů (zdroj: ČT24)

Pětatřicetiletý Virgulák je vyučený instalatér. U soudu podrobně popsal, jak se stal závislým na drogách. „Měl jsem stálý příjem a nevěděl jsem, za co mám peníze utrácet. Tak jsem začal víc experimentovat s drogama,“ uvedl. 

Závislost na heroinu chce peníze

V době závislosti na heroinu potřeboval na dávku až 6 tisíc korun denně, a proto skončil v zaměstnání, začal krást v obchodech a kradené věci dále přeprodával. „Pak jsem přešel na subutex, protože je levnější a je od státu,“ dodal. V posledních letech tak na drogy potřeboval tisíc korun za den, uvedl.

První, lednová vražda dvaačtyřicetiletého taxikáře se podle obžaloby pravděpodobně stala na silnici nedaleko Luk pod Medníkem. Další dvě vraždy pachatel přidal v noci z 10. na 11. dubna, přičemž těla šedesátiletého a pětadvacetiletého muže zanechal na cyklostezce u Uhříněvsi.