Zlínský soud vyslechl muže, který údajně šířil HIV. Hrozí mu 12 let

U Krajského soudu ve Zlíně začalo hlavní líčení s Pavlem Sousedíkem z Vizovic na Zlínsku, který je obžalován z toho, že vědomě šířil virus HIV. Podle policie věděl, že je nemocný, ale i tak se nevyhýbal rizikovým kontaktům a jednoho muže nakazil. Sousedík je obžalovaný ze zločinu těžkého ublížení na zdraví a zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu až 12 let vězení.

Podle státního zástupce Lea Foltýna Sousedík nakazil v červnu roku 2013 ve svém bydlišti čtyřiatřicetiletého muže a předloni v říjnu měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v brněnském hotelu. Obžalovaný vinu odmítl, tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval, a uvedl, že s mladším z nakažených navíc pohlavní styk neměl.  

Ten ale u soudu tvrdil, že s obžalovaným nechráněný pohlavní styk měl. O nemoci mu Sousedík údajně řekl až následující den. „Jsem na tom hůř psychicky. Nemůžu si najít partnera, život se mi otočil naruby,“ uvedl. Dodal, že pracoval jako kuchař a číšník a v oboru dál pracovat nemůže.

Obžalovaný je HIV pozitivní přes deset let

Sousedík pak přiznal nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů. „Už při prvním setkání jsem ho informoval, že jsem HIV pozitivní. Bylo to jeho svobodné rozhodnutí,“ hájil se Sousedík. Podle státního zástupce druhý z mužů nebyl nakažen jen shodou šťastných náhod.

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, dříve byl léčen i na syfilis. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Policisté jej zatkli v listopadu loňského roku. Před soudem pak poprvé stanul zhruba o půl roku později.

Počet HIV pozitivních Čechů roste

V Česku nakažených virem HIV přibývá. Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl počet nemocných o 244 osob, což je o třetinu více než loni za stejné období. Podle předsedy spolku České společnosti AIDS pomoc Roberta Hejzáka je nárůst způsobený především tím, že výrazně vzrostl počet neodhalených nosičů viru.

„Pět set až tisíc lidí je nakaženo, ale neví o tom,“ upozornil už dříve. Pomohlo by podle něj intenzivnější testování i větší podpora používání kondomů během sexuálního styku. „Součástí prevence musí být také destigmatizace. Čím větší stigma je s HIV spojeno, tím menší je ochota lidí nechat se testovat,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví vidí za nárůstem nakažených především fakt, že se lidé smrtícího viru přestali obávat. Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných od roku 1985 tvoří naprostou většinu, přes 85 procent, muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog. Podle České společnosti AIDS pomoc začíná mít situace u bisexuálních nebo homosexuálních mužů charakter epidemie.