Muži zabili bezdomovce a mrtvolu zohavili, podle soudu nebyli brutální

Bělá pod Bezdězem – Za vraždu bezdomovce uložil Krajský soud v Praze dvěma mužům tresty 11 a 15 let vězení. Obviněným hrozily ještě přísnější tresty, podle soudu se však neprokázala brutalita vraždy. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i advokáti se proti němu mohou odvolat.

K vraždě mělo dojít před koncem loňského roku, přesný termín ale není znám, protože mrtvé tělo nalezli vodohospodáři v potoce u Bělé pod Bezdězem až v lednu. Podle soudu jedenadvacetiletý Jan Švejda a padesátiletý Petr Borč bezdomovce bili, kopali, poté mu zasadili několik bodných ran do obličeje a uřízli ucho. Tělo zabalili do prostěradla, naložili na kárku a ukryli v potoce. Soud došel k závěru, že starší útočník, který dostal tvrdší trest, pětapadesátiletého muže napadl, jeho komplic se k němu několikrát přidal.

Obviněným hrozilo až 20 let vězení nebo výjimečný trest kvůli brutalitě útoku. Soud však případ srovnal s jinými obdobnými útoky, které byly ještě brutálnější. Navíc muži podle soudu neměli přímý úmysl bezdomovce zabít. Uříznutí ucha a pobodání obličeje podle předsedkyně trestního senátu Evy Miláčkové neprokazuje brutalitu činu. „Dopustili se toho za situace, kdy byli velmi pravděpodobně přesvědčeni, že už poškozený nežije,“ vysvětlila. Soud se tak přiklonil k mírnější právní kvalifikaci.

Podle znalců byl muž naživu ještě v době, kdy jeho tělo útočníci hodili do potoka. Motivem vraždy byly patrně peníze, které bezdomovec dlužil staršímu obžalovanému. Státní zástupce Tomáš Milec si vzal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá. Nad verdiktem se pozastavil. „Je třeba důkladně promyslet, zda je na místě to hodnocení, jaké provedl soud, nebo to, jaké bylo použito obžalobou,“ řekl.

O vině obou mužů podle soudu rozhodly zejména jejich výpovědi a znalecké posudky z oboru zdravotnictví. Soudkyně zdůraznila, že výpovědi obou mužů byly nevěrohodné, protože před soudem svalovali vinu jeden na druhého, aby unikli trestu. Švejda však připustil, že se částečně útoku účastnil. Při závěrečné řeči se omluvil a rozplakal. „Moc toho lituji, že jsem se do toho navezl a že jsem tomu nedokázal zabránit,“ řekl. Bezdomovce prý napadl kvůli tomu, že se svého komplice bál. Borč naopak ve své připravené řeči uvedl, že se vinen necítí. „Cítím se vinen tím, že jsem tomu nedokázal zabránit,“ prohlásil.