Jezero v centru Pardubic páchne, ale oprava se odkládá

Pardubice – Kdysi oblíbené místo pardubických rybářů a oblast, kam si lidé chodili odpočinout, se v posledních letech stalo ostudou centra Pardubic. O Matiční jezero se už několik let nikdo nestará, je zarostlé a plné páchnoucích sedimentů. Radnice přitom má už dávno hotový projekt na odbahnění jezera a zpevnění břehů. Město však tvrdí, že nemá dost peněz, a tak projekt zůstal v šuplíku, zatímco jezero dále zarůstá.

Kdyby dnes některý rybář usedl na místo u Matičního jezera v centru Pardubic, kam se ještě nedávno běžně chodilo, nejspíše by zpřetrhal všechny vlasce. Hladina takřka není vidět, zakrývají ji rostliny, které ve vodě rostou. „Stulík zakrývá 90 procent vodní plochy, takže rybník nefunguje tak, jak by přirozeně měl,“ poukázal hospodář pardubické pobočky Českého rybářského svazu Václav Horák. Hnilobné procesy v jezeře navíc zabíjejí ryby.

U Matičního jezera už není ani příjemné posezení pro ty, kdo nepřišli rybařit. Místní restauraci se propadá terasa a všude kolem se hroutí břehy. „Břeh se ztrácí před očima, mizí,“ poukázal provozovatel resturace Karel Ševeček.

Město o situaci ví a je mu známo také řešení situace. Projekt na odstranění nánosů bahna a zpevnění břehů je hotov již čtyři roky. „Bylo tam i zprůtočnění, aby se vyměnila voda v Matičním jezeře,“ doplnil vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Miroslav Míča. Náklady ale autoři projektu vyčíslili na 40 milionů. To městu přijde příliš mnoho, a tak čeká, zda mu někdo potřebné peníze dá. „Podrobně monitorujeme situaci. Pakliže se objeví dotační titul, který by byl schopen napasovat se na to, tak bychom ho rychle využili,“ řekl primátorský náměstek František Brendl.

Místní lidé i turisté, kteří zavítají do centra Pardubic, tak nadále mohou jenom čekat, kdy město zarostlému a páchnoucímu jezeru navrátí někdejší kouzlo.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)