V Prachaticích otevřeli dům pro nemocné Alzheimerovou chorobou

Prachatice - V Prachaticích otevřeli Domov Matky Vojtěchy, který bude sloužit lidem trpícím Alzheimerovou chorobou a ostatními typy demencí v pokročilých stádiích. Stavba byla zahájena v polovině roku 2009. První klienti by se měli do domova stěhovat v listopadu. Projekt za více než 47 milionů korun získal téměř 27 milionů evropských dotací z Regionálního operačního programu Jihozápad.

„Odhadujeme, že v tuto chvíli se bez intenzivní specializované péče v Jihočeském kraji neobejde 384 alzheimeriků. Přitom v provozovaných zařízeních je pro tyto osoby k dispozici pouze 276 lůžek. V našem kraji tak schází nejméně 108 lůžek,“ uvedl ředitel zařízení Robert Huneš.

Podle zástupců kraje lůžek ale postupně přibývá. Teď se o lidi s touto chorobou postarají na devíti místech. Podobné centrum funguje například od července také v Českých Budějovicích. V Jihočeském kraji podle lékařů žije sedm a půl tisíce lidí s touto chorobou.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V Domově Matky Vojtěchy je 26 lůžek, přijímání žádostí o umístění klientů začalo 3. září. Objekt zahrnuje deset jednolůžkových a osm dvoulůžkových pokojů, společenskou místnost, jídelnu, rehabilitační místnost a zázemí pro personál. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení a jsou vybaveny komfortním nábytkem. Stravování je zajištěno z vlastní kuchyně v areálu hospice. Pobyt v zařízení vyjde i se stravou na 360 korun za den a lůžko. Zprovozněním centra zároveň vzniklo i 17 nových pracovních míst.

Stavbu prachatického centra nejdříve blokovala stížnost, že má objekt stát v památkové zóně, pak do plánů zasáhlo přehodnocování evropské dotační výzvy a správci tak přišli o miliony korun. Projekt pomohl dokončit až ministerský dar. Tvoří zhruba polovinu z prostavěných 47 milionů. Příjemcem dotace ROP Jihozápad a zřizovatelem domova je nestátní nezisková organizace Hospic Sv. Jana Nepomuka Neumanna. Ta od roku 2005 provozuje ve městě stejnojmenný hospic.