Místní bojují o otevření vojenského újezdu Březina. K petici se připojilo 19 obcí

Místní bojují proti zákazu chodit do lesa (zdroj: ČT24)

K petici za volnější vstup do Vojenského újezdu Březina se připojilo už 19 obcí Vyškovska a Prostějovska. Od ledna tohoto roku je totiž návštěva možná jen o víkendech a svátcích. Podpisy budou organizátoři sbírat až do poloviny listopadu, kdy proběhne setkání zástupců armády a přilehlých obcí.

Jednadevadesátiletý Metoděj Koutný zná u rodného Kulířova každý kousek lesa. Před několika lety se přestěhoval do necelé dva kilometry vzdáleného Krásenska a byly doby, kdy po lesní cestě spojující obě vesnice chodil každý den. „Les pro nás znamenal dvě třetiny života, bez nadsázky. Chodilo se na šišky, na odřezky, na všechno. Když byl volný den ve škole, tak 13krát do lesa,“ popsal své zážitky Koutný.

Cesta ale prochází vojenským újezdem Březina a od letošního ledna je na jejím začátku cedule se zákazem. Místo procházky po oblíbené trase by tak musel Metoděj Koutný využít trasu mnohem delší. A nejde o jediné místo, kde je nově vstup do lesa striktně hlídán. 

  • Vojenský újezd Březina, dříve též vojenský výcvikový prostor Dědice, je vojenský újezd na severu okresu Vyškov v lesnatém území Drahanské vrchoviny. Území újezdu zahrnující 158,206 km² lesů  byl vytvořený vládou ČSR dne 17. dubna 1951. Na rozdíl od případů jiných vojenských újezdů nebyla při jeho zřízení vysídlena žádná obec. Téměř celé území vojenského újezdu je zalesněno, nezalesněné a odlesněné plochy tvoří především různé vojenské areály. Na území vojenského újezdu se nachází i Myslejovická nádrž.
  • Zdroj: Wikipedia.cz

Už necelé dvě desítky obcí Vyškovska a Prostějovska se proto připojily k petici, která za znovuotevření částí újezdu bojuje. A pokud se akce nepovede, plánují organizátoři oslovit i obce vzdálenější. „Aby ten náš hlas byl silnější a aby prostě slyšeli, ža i na Moravě tady žijou lidé, kteří nebudou žít v nějakých rezervacích, které nám tady vyčlenili,“ vysvětlil člen petičního výboru Milan Pernica.

Ministerstvo plánuje společnou schůzku

Kromě obcí ležících přímo u vojenského újezdu petici podpořila i vzdálenější města. A například ve Vyškově ji lze podepsat v turistickém informačním centru. Na viditelnou nespokojenost obyvatel už zareagovalo také Ministerstvo obrany, pod které vojenské újezdy spadají.

Na 15. listopadu tak plánuje schůzku se zástupci okolních obcí. „Jde především o bezpečnost občanů a koneckonců i cvičících vojáků. V současné době navíc dochází k zvýšenému náboru nových vojáků z povolání a aktivních záloh a s tím je také spojen intenzivnější výcvik,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Medek. Ministerstvo navíc odkazuje i na postupné zmenšování plochy újezdů. Ani s jeho rychlostí ale místní obyvatelé spokojení nejsou.