Mozartovo Requiem v netradičním pojetí. Doplní ho performace dětí z vyloučených lokalit

Po úspěchu opery Brundibár z ghetta se brněnská Janáčkova opera pustila do dalšího unikátního projektu. Umělci nastudovali Mozartovo Requiem. Scénické provedení doplňují verše Bohuslava Reynka a vystoupení dětí z vyloučených lokalit. Patronkou projektu nazvaném Requiem pro člověka je zpěvačka a multiinstrumentalistka Iva Bittová.

Mozartovo Requiem, známý soubor skladeb, se v Brně dočkal netradičního pojetí. Sólisty, sbor i orchestr Janáčkovy opery doplnil soubor dětí ze sociálně vyloučených lokalit. Účast v inscenaci dá podle organizátorů projektu dětem mnohé. Naučí je hlavně práci a komunikaci v týmu, ukázat ale může i jejich talent.

„Kde se kultura může velice dobře uplatnit, je právě komunikace se sociálně vyloučenými oblastmi a jejich kultivace hudbou nebo divadlem,“ míní šéfdirigent Janáčkovy opery Marko Ivanović.

Projekt navazuje na loňský úspěch opery Brundibár z ghetta. „Loni během zkoušení Brundibára z ghetta se zrodil mezi námi a dětmi, které v představení účinkovaly, jistý vztah. Dalo se předpokládat, že jen tak ze dne na den neskončí,“ říká režisérka Linda Keprtová. Requiem pro člověka je tak podle ní logickým vyústěním.

Nacvičit hodinu a půl dlouhé představení nebylo pro třináct dětí nijak lehké. „Musí dělat pohyby přesně na muziku, která je pro ně abstraktní, protože Mozartovo Requiem nemáte v deseti letech úplně naposlouchané,“ vysvětluje režisérka Linda Keprtová.

„Přál bych si, aby se nejednalo o ojedinělou charitativní akci, ale aby to byl začátek systematického a cílevědomého procesu kultivace nejen sociálně vyloučených brněnských komunit, ale i celé naší společnosti,“ dodal Marko Ivanović.

Scénické provedení Requiem je obohaceno o verše Bohuslava Reynka. Autorkou vizuálu je držitelka nominace na cenu Czech Grand Design 2014 Pavla Nešverová a patronkou projektu se stala zpěvačka a houslistka Iva Bittová. Celé představení je obohaceno i dalším prvkem, netradiční akustikou baziliky Nanebevzetí Panny Marie.

Na zkoušce Requiem natáčela Barbora Blažková (zdroj: ČT24)