Prvorepubliková koupaliště táhnou návštěvníky

Praha - V Praze a blízkém okolí se ještě stále dají nalézt koupaliště z první republiky. Nejen, že jsou plně funkční, ale některá z nich si dokázala udržet i příjemnou atmosféru. Určitě k nim patří plovárna Jureček v Říčanech u Prahy a koupaliště U Veselíků v Divoké Šárce.

Veselíkovi dostali koupaliště zpět do soukromého vlastnictví v roce 1991 a snaží se úspěšně pokračovat v rodinné tradici. Pevnou rukou koupališti vládnou manželé Jiří a Věra. O občerstvení návštěvníků se stará jejich syn Tomáš, jeho bratr Petr zase plní funkci plavčíka. Na koupališti pak už vyrůstá i další generace, vnučky Aneta a Klára. O tom, že areál v Divoké Šárce je opravdovým unikátem svědčí i články v zahraničních časopisech. Popularitu mu neubírá ani fakt, že jde o plovárnu s nejstudenější vodou v Praze. „Naše voda je pramenitá, má okolo 18 stupňů. Pokud je ale hezky, o dva stupně se ohřeje,“ tvrdí Jiří Veselík.

Další koupaliště z období první republiky obnovili i v Říčanech u Prahy. Celých dvacet let hledala místní radnice nájemce, který by kultovnímu prostoru vrátil charakter. Vladan Ježek převzal klíče od koupaliště Jureček před třemi měsíci. „Snažím se navázat na odkaz pana Jurečka, který zdejší koupaliště provozoval a odkaz první republiky vůbec,“ říká Ježek. Římanský radní Vladislav Musil dodává, že koupaliště je malým turistickým tahákem nejen pro Říčany a okolí, ale i pro část Prahy.

Koupališť, která si v Praze a okolí zachovala dávnou atmosféru, už je bohužel velmi málo. Například z kdysi slavného koupaliště rodiny Havlových pod Barrandovskými terasami zbyly jen ruiny. Poslední plavec skočil z tamního skokánku už před více jak čtyřiceti lety.