Školku pro autistické děti má už i Plzeňský kraj

Plzeň - V Plzni otevřeli speciální mateřskou školu pro děti s autismem. Je to vůbec první taková školka v kraji. V ostatních regionech už je podobná předškolní výchova zajištěna. Školky pro autisty jsou stále žádanější. Dětí s touto diagnózou totiž rok od roku přibývá.

Mateřské školy pro děti s autismem dosud v kraji chyběly. Děti tak buď musely zůstávat doma, nebo se snažily zařadit do běžných mateřinek. Nově zřízená školka má od 1. září patnáct dětí. Další čtyři čekají na přijetí. „Musí projít řadou vyšetření, především vyšetřením buď klinického psychologa nebo psychiatra plus dalším poradenským zařízením,“ uvedla Milena Peteříková, ředitelka Odborné školy, základní a mateřské školy Zbůch. 

Na první pohled se na nich autismus nepozná, přesto potřebují pomoc speciálních pedagogů. Důležitý je zejména přesný režim dne. Díky speciální mateřské škole teď mají autisté od tří do šesti let šanci na předškolní vzdělání. Jinde by takovou péči nedostali. Autistických dětí přitom rok od roku přibývá. Ročně se jich narodí kolem 200. Každé 110. dítě je tak autista. Jen ve speciálním pedagogickém centru Zbůch jich je evidováno 262.