U litomyšlského zámku vládne ticho, kamiony již projíždět nemohou

Události v regionech: Kamiony nemohou na silnici z Litomyšle do České Třebové (zdroj: ČT24)

Litomyšlská radnice vyhrála vleklý boj o zákaz vjezdu kamionů na silnici, která do města vede z České Třebové. Město se především snažilo zbavit se intenzivní nákladní dopravy v bezprostřední blízkosti zámku. Řidičům kamionů ale nový zákaz jen sotva dělá radost. Musí uzavírku objíždět po silnicích první třídy – trasa se jim prodloužila na trojnásobek.

O uzavření silnice II/358 – konkrétně úseku, který vede kolem zámku zapsaného na seznamu UNESCO – usilovala litomyšlská radnice léta. „Bylo strašné, co se tady dělo. Oklepávaly se domy, byl to kamion za kamionem,“ popsal obyvatel části města v blízkosti zámku.

Až nyní ale radnice uspěla. Své odpůrce přitom nepřesvědčila, pomohla jí novela silničního zákona. Hlavní slovo dostal krajský úřad, který žádost podpořil a zákaz vjezdu schválil. Ředitelství silnic a dálnic i policie však stále trvají na tom, že by bylo lepší, kdyby zůstala přímá spojnice od silnice I/35 (tj. z Litomyšle) ke kontejnerovému terminálu u nádraží v České Třebové kamionům otevřená.

„Dle našeho názoru to není řešení, protože dopravu posuneme na už tak přetížené silnice první třídy: Na silnici I/35, která je katastrofálně přetížená, a na silnici 1/14, kde se už nyní obyvatelé bouří,“ upozornil Jiří Hostaša z ŘSD. Tomáš Krpata z krajského policejního ředitelství upřesnil, že odklonění kamionů zvýší provoz v obcích na trase o polovinu.

Po silnici z Litomyšle do České Třebové by již neměla jezdit žádná nákladní auta těžší dvanácti tun. Zatím to tak není, občas některý kamion projede. Starosta Radek Kašpar (KDU-ČSL) ale věří, že je jen otázka času, než si všichni řidiči uvědomí, že pro ně už nejrychlejší cesta do sousedního města není. „Dáme tomu nějaký čas, aby si to šoféři řekli a naučili se nejezdit na Českou Třebovou tudy, ale přes Opatovec,“ poznamenal.

Trasy Litomyšl – Česká Třebová
Zdroj: ČT24

Problémy s kamiony, jež sužovaly Litomyšl, byly ale jen kamínkem v mozaice. Podobné trápení má mnoho dalších měst v celé republice i jenom v rámci Pardubického kraje. Například v Lázních Bohdaneč, kde jezdí nákladní auta přímo přes kolonádu, se zatím řešení nalézt nepodařilo. Radnice však věří, že příští rok se to podaří i tam.