Zvednutá korba pobořila viadukt, vlaky v Semilech nejezdí

Semily – Nákladní auto se zvednutou korbou najelo do semilského viaduktu a stavbu poničilo. Řidič korbu zapomněl sklopit. Kvůli nehodě je zastaven železniční provoz na trati z Pardubic do Liberce, náhradní autobusy jezdí v úseku Semily–Železný Brod. Protože je most vážně poškozen, může výluka trvat i několik dnů.

Při nehodě utrpěl lehké zranění řidič nákladního automobilu. „Nárazem došlo k ulomení přední kabiny řidiče,“ upozornil hasič Martin Wittmayer. Korbu trčící z viaduktu spatřil strojvedoucí nákladního vlaku, který místem projížděl. Přímo na mostě zastavil kvůli obavám z poškození konstrukce.

Způsob, jakým byl semilský viadukt poškozen, je neobvyklý, následky však vážné. Kvůli nehodě nákladního auta se zvednutou korbou musí do náhradních autobusů přestupovat cestující z motorových rychlíků linky Pardubice–Liberec i z regionálních spojů linky Nová Paka–Liberec. Za osobní vlaky jezdí autobusy ze Semil do nedalekého Železného Brodu. Místo rychlíků jezdí autobus v celém úseku ze Semil až do Liberce, protože mimořádná výluka přišla v době, kdy probíhá plánovaná výluka v nedalekém úseku mezi Libercem a Hodkovicemi nad Mohelkou.

Kdy se podaří trať znovu zprovoznit, není zatím jisté. Poškozený a posunutý most vracejí hasiči  s těžkou technikou na původní místo. Potom ho budou muset prozkoumat pracovníci Správy železniční dopravní cesty, kteří čas potřebný na opravu stanoví.