Nejnavštěvovanější horské infocentrum zavírá

Kvilda (Klatovsko) – Informační centrum v šumavské Kvildě se zavírá. Po prázdninách ho chce Správa NP a CHKO Šumava zrekonstruovat – chystá rozsáhlé úpravy expozic a vybudování nového kinosálu. Infocentrem letos prošlo téměř 70 tisíc lidí a stalo se nejnavštěvovanějším horským informačním střediskem v republice.

Rekonstrukce budovy kvildského infocentra změní především podobu prvního patra, kde ještě nedávno bydleli lesníci. Šumavská správa nyní chce z přízemí do patra přestěhovat kinosál, který tak pojme mnohem více diváků, a knihovnu. V uvolněných prostorách přízemí potom vznikne umělý lesní palouk se zvířaty a promítanou oblohou. „Bude tady otevřený prostor, který nám skýtá možnost ukázat horské lesy v plné kráse,“ slíbil vedoucí územního pracoviště parku v Borské Ladě Václav Hřebek. Ze současných expozic zůstane v infocentru několik vycpaných zvířat a modely s efektem polopropustných zrcadel. 

Infocentrum Kvilda vzniklo před patnácti lety a od té doby funguje bez větších změn. Rekonstrukcí za sedmnáct milionů korun se chce správa parku přiblížit současným požadavkům návštěvníků Šumavy. Ti si stěžovali především na nedostatečnou kapacitu kinosálu. „Má kapacitu pouze 25 míst, což je málo jak pro autobus, tak pro školní třídu,“ poukázala vedoucí infocentra Dana Zývalová. V tom novém bude 45 míst, diváci shlédnou 3D film o horských lesích.

První návštěvníci se do zrekonstruovaného kvildského informačního centra podívají 17. prosince.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)