Soud řeší už pět stížností na odvolání kandidátky Severočechů z voleb

Ústecký krajský soud řeší v souvislosti s krajskými volbami už pět stížností, všechny podali odvolaní kandidáti hnutí Severočeši.cz. Zatím poslední doručila soudu senátorka Alena Dernerová, která kandidovala za Severočechy i do krajského zastupitelstva. Stejně jako její kolegové žádá, aby se volby opakovaly. Soud má na vyřízení stížností 20 dnů od jejich podání. Posledním dnem, kdy je možné krajské volby napadnout, je pátek.

Celý spor ohledně kandidátky vypukl osm dní před volbami, kdy místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková nechala na krajském úřadu celou kandidátku odvolat.

Podle Dernerové byli ale všichni kandidáti vyškrtnuti neregulérně. „Jestli někdo přijede na krajský úřad, jmenuje se samozvaným zmocněncem celé kandidátky a jestli paní úřednice, která se nejde ani poradit se svojí nadřízenou, rozhodne naši kandidaturu v podstatě smáznout, tak mi to přijde nedemokratické. Zabraňuje to vlastně každému z nás kandidovat a právu být volen,“ kritizovala Dernerová, jež o víkendu obhájila senátorský post na Mostecku.

Také Dernerová ale málem do senátního klání nezasáhla, Hana Jeníčková totiž chtěla odvolat i její kandidaturu. Na rozdíl od ústeckého krajského úřadu ji ale magistrát v Mostě nevyhověl.

Vedle stížnosti Dernerové přijal soud také stížnost další odvolané kandidátky Zuzany Jiříkové a už dříve si na volby stěžovali podnikatel a zakladatel hnutí Severočeši Jiří Zelenka, poslanec Bronislav Schwarz a lídr kandidátky Sáša Štembera. Všichni žádají opakování voleb nebo opakování hlasování v celém kraji.

Severočeši doplatili na vnitřní rozpory

Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou. Zelenkovi lidé uspořádali v únoru 2014 valnou hromadu, na které odvolali z vedení přívržence rivalů.

Soud ovšem letos pravomocně rozhodl, že valná hromada proběhla v rozporu se stanovami a zákonem, a označil ji, stejně jako všechny navazující kroky, za neplatnou.

Právě tímto verdiktem vysvětlovala Hana Jeníčková, proč nechala celou kandidátku odvolat. „Nám matkám a otcům zakladatelům Severočechů to hnutí ukradli. Ukradl ho pan poslanec Schwarz se svým asistentem Zelenkou. Oni neměli kandidátku ani podávat, protože už to bylo po vyhlášení rozsudku krajského soudu a věděli to.“