Mariánské Lázně prohrály spor s vyhozeným tajemníkem. Teď mají dva

Radnice v Mariánských Lázních řeší neobvyklou situaci. Má totiž hned dva tajemníky. Jeden z nich vyhrál soud kvůli svému propuštění a vrátil se na místo, které už ale mezitím zastává někdo jiný. Radnice mu navíc musí vyplatit ušlou mzdu za necelé dva roky a zaplatit soudní výlohy.

Tajemníka nebo také vedoucího úředníků má každá větší radnice. Na městském úřadě v Mariánských Lázních mají ale od minulého týdne rovnou dva – Miroslava Jašíčka a Jiřího Šrámka. Oba podepisují dokumenty a oba berou plat tajemníka.

Do kuriózní situace dostalo město rozhodnutí krajského soudu, který zneplatnil Jašíčkovo odvolání z funkce. Vedení ho odvolalo na konci roku 2014 kvůli údajným chybám v práci, na které upozornila policie po razii na stavebním úřadě. Škodu tehdy město vyčíslilo na 50 tisíc korun.

Tajemník se ale bránil u soudu a radnice mezitím přijala nového. „Situaci se snažíme řešit, ať už dohodou s jedním z nich, nebo bude muset být s jedním z nich rozvázán pracovní poměr, což zrovna u funkce tajemníka není úplně v souladu se zákonem o obcích,“ řekl ČT starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák (Piráti).

Mariánské Lázně mají dva tajemníky (zdroj: ČT24)

Rada města následně odhlasovala, že výpověď z práce nakonec dostane Jašíček. Ten situaci zatím nechce příliš komentovat. Odejít bez odstupného ale nehodlá. Radnice mu navíc musí vyplatit ušlou mzdu za necelé dva roky a zaplatit soudní výlohy. Celkem jde o miliony korun.

Bývalý starosta Vojtěch Franta, který je nyní za Piráty místostarostou, si přesto myslí, že jeho odvolání bylo správné: „Rozhodnutí samozřejmě nelituju. Myslím si, že finančně se to vyčíslit nemůže, protože se jednalo o morální rozhodnutí.“