Karvinou se rozeznějí nové zvony

Karviná - Farníci v Karviné se dočkali nových zvonů, přijely k nim až z německého Pasova. Nahradily staré ocelové, které v sedmdesátých letech vyrobili třinečtí hutníci. Zavěšením zvonů dělníci zakončí tříletou rekonstrukci kostela Povýšení svatého Kříže.

Už jsou to tři týdny, co naposledy svolávalo věřící v Karviné pět ocelových zvonů. Pak kostel oněměl a na faře čekali na dnešní den, kdy přes Německo a Polsko do Slezska dorazila Barbora, Panna Maria Fryštátská, Jan Pavel II. a téměř dvoutunový Benedikt. „Staré zvony zrekvírovali v roce 1942 během druhé světové války Němci,“ popsal historii karvinských zvonů farář Daniel Vícha.

Staré zvony nahradily v sedmdesátých letech ocelové. Ty ale neměly příliš dobrý zvuk, a tak měly zůstat na kostelní věži jen dočasně. Provizorium se nakonec protáhlo na 40 let. „Nyní se lidé můžou těšit na hutnější, kostelnější zvuk,“ řekl technik Jan Tralich.

Nové zvony za peníze Evropské unie a z darů farníků odlila slavná dílna Rudolfa Pernera v Pasově. Ze starých zvonů si nechá fara jen dva, jeden na věži a druhý v parku na památku. „Tři zvony darujeme farnostem v pohraničí, kde zvony nejsou a nemají na ně prostředky,“ dodal Vícha.

V neděli zvony vysvětí biskup Lobkowicz a v pondělí je pomocí jeřábu technici zavěsí na třicetimetrovou věž. Jak to novým zvonům spolu ladí, budou moci v Karviné slyšet poprvé v úterý v sedm hodin večer.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)