Na Plzeňsku zvítězilo ANO a znovu bodoval Pospíšil, byť ne v modrém dresu

Hnutí ANO ovládlo volby v Plzeňském kraji, získalo více než jednadvacet procent hlasů i největší počet křesel v krajském zastupitelstvu, přestože se až dosud krajské politiky nijak neúčastnilo. Druhá skončila ČSSD následovaná občanskými demokraty, kterým se nepodařilo obhájit vítězství, jež pro ně před čtyřmi lety zajistil Jiří Pospíšil. On sám ale bodoval opět.

Pro hnutí ANO představovaly krajské volby poslední politickou zkoušku, protože (nepočítáme-li volbu prezidenta) byly posledním hlasováním, kterého se během svého sněmovního působení dosud neúčastnilo. Nyní potvrdilo svou dominanci na tuzemské politické scéně, když zvítězilo v devíti krajích včetně Plzeňska.

Kandidátku vedl podnikatel Miloslav Zeman a pro Babišovo uskupení dokázal získat 21,5 procenta hlasů. Bezprostředně po oznámení výsledků avizoval, že nebude při jednáních lpět na křeslu hejtmana. „Ale vítězství ve volbách má hodnotu, takže by to mělo být určitě vyměněno třeba za důstojné zastoupení v radě nebo za to, aby byly splněny naše volební cíle,“ uvedl.

Sociální demokracie, jež v kraji funkci hejtmana drží v současnosti, obhájila čtyři roky staré druhé místo, oproti předchozím volbám ale její podpora propadla z necelých pětadvaceti na 17,3 procenta.

Komunisté, kteří před čtyřmi lety brali téměř jednadvacet procent, končí nyní na necelých dvanácti jako čtvrtí v pořadí za ODS a neskrývají rozčarování, protože čekali, lidé budou pozitivně vnímat, že jsou v kraji „dobrým
správcem a hospodářem“. „Zvedli jsme se v hodnocení krajů v EU i v transparentnosti kraje,“ řekl volební lídr Karel Šidlo.

„Výsledky znamenají, že rétorika Babiše zabírá daleko lépe na naše voliče než rétorika předsedů ostatních politických stran,“ doplnil krajský straniciký šéf Miroslav Kavij.

Katapult pro Pospíšila, prim pro ODS

Fenoménem plzeňských regionálních voleb se znovu stal někdejší ministr spravedlnosti i školství Jiří Pospíšil. Před čtyřmi lety – čili v době, kdy ještě působil v modrých barvách občanské demokracie – dokázal pro tehdy vládnoucí stranu Petra Nečase získat na Plzeňsku víc než šestadvacet procent hlasů. Pro ODS, jež v té době vládla na centrální úrovni s přestávkami už pátým rokem, se jednalo o jediné krajské vítězství.

V právě skončených volbách občanským demokratům vyslovilo podporu víc než čtrnáct procent voličů, stranu do voleb vedl bývalý plzeňský primátor Martin Baxa.

Oproti minulým volbám přišla o necelou polovinu mandátů (z patnácti na osm), Baxa ale mluví o „obrovském úspěchu“, protože jde pro ODS o celorepublikově nejlepší bilanci: „Ukázali jsme, že jsme jednoznačně nejsilnější pravicovou stranou v rámci Plzeňského kraje,“ řekl s tím, že strana má v regionu stále významný vliv.

Úspěch samotného Pospíšila se zopakoval ve skromnějších podmínkách a na jiné kandidátce; krajské zastupitelstvo má pětačtyřicet procent a stávající europoslanec za TOP 09 na kandidátce své strany obsadil poslední, nevolitelné padesáté místo. Preferenční hlasy ho ale katapultovaly až na první místo kandidátní listiny. TOP 09, která letos kandidovala sama za sebe (bez podpory Starostů) získala sedm procent hlasů.

„Jsem rád, že mě občané a voliči vnímají jako Plzeňáka a plzeňského politika, který teď zastupuje zájmy Plzně a Plzeňského kraje v Bruselu, a že nejsem ten, kdo se do Bruselu ulil, odešel tam a už neví, kde je Plzeň. To je pro mě velmi důležité,“ reagoval Pospíšil. Navzdory povinnostem v EU se mandátu nevzdá. Prý chce i jako europoslanec pracovat v krajském zastupitelstvu a aktivně pomáhat, aby samospráva dobře řídila Plzeňský kraj.

Kromě ANO a TOP 09 do zastupitelstva vstoupí ještě tři další nováčci. Jsou to právě Starostové a Patrioti s podporou Machových Svobodných a Soukromníků senátora Ivo Valenty, kteří získali přes osm procent hlasů. Koalice Svobody a přímé demokracie poslance Tomia Okamury si připsala více než pětiprocentní podporu a těsně nad hranicí pěti procent zastavily i hlasy pro spojenou kandidátku lidovců, zelených a hnutí Nestraníci. 

ANO větří „obchvatný manévr“ ČSSD a ODS

Pro sestavení krajské koalice ale bude určující první čtveřice: ANO, ČSSD, ODS a KSČM. Krajský šéf ANO chce jednání o povolebním uspořádání zastupitelstva a složení rady zahájit okamžitě, dovede představit spolupráci s ČSSD a neodmítá ani možnou spolupráci s komunisty.

Prý ale vnímá signály, že by se mohla ČSSD z druhého místa pokusit spojit s ODS stejně, jako je to na plzeňské radnici, kde už taková koalice funguje. „Ale i pro ně by to bylo velmi kostrbaté, protože by muselo být ve vedení kraje až šest stran,“ uvedl. Podobný scénář, jakkoliv kostrbatý, přitom jen několik hodin po uzavření volebních místností zažívá Královéhradecko. Zde chtějí zahnat ANO do izolace všechny nově zvolené strany.

Možnost, že ANO může vypadnout ze hry, navíc nepřímo připustil lídr ČSSD Josef Bernard, podle kterého plzeňská radniční koalice ČSSD a ODS funguje dobře. „Kdybychom k něčemu takovému dokázali doklopýtat, tak by to určitě nebylo špatně,“ uvedl. Osobně odmítá spolupráci s KSČM. Pokud bude ČSSD chtít jít do koalice s komunisty, tak by do ní nešel.

Spolupráci s KSČM a také se SPD a SPO odmítla také Koalice pro Plzeňský kraj a Starostové a Patrioti. Koalice pro Plzeňský kraj podle své volební jedničky Jany Bartošové z KDU-ČSL splnila hlavní zadání, a to vrátit se opět do zastupitelstva. I když zisk dvou mandátů není velký, může být i rozhodujícím jazýčkem na vahách při tvorbě budoucí vládnoucí koalice.

Také lídr Starostů a Patriotů Pavel Čížek bude čekat, která ze zvolených stran jej osloví k vyjednávání. TOP 09 může být se třemi mandáty podle lídra Richarda Piknera partnerem pro jednání. „Nejsme úplně ti, kteří by říkali, že jsou na tahu a rozhodují o tom, jak to dopadne, ale myslíme si, že jsme také jedni, kteří mohou ke koalici přispět,“ uvedl.