Kraje ROPu Severozápad mají vrátit 2,5 miliardy

Karlovy Vary – Příliš krutý se zdá vedení Karlovarského kraje trest za chyby odhalené v projektech ROP Severozápad. Region společně se sousedním Ústeckým krajem by měl vracet celkem 2,5 miliardy korun. Podle hejtmana Josefa Novotného je taková částka astronomická pro kraj, ale zejména pro podnikatele, kteří rovněž evropské peníze dostali. Podle úředníků ROPu však jde o tzv. korekci, kdy soukromé firmy a instituce peníze nemusí vracet.

Postih 2,5 miliardy korun za chyby v ROPu Severozápad navrhla Evropská komise, uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný. K návrhu se bude ještě vyjadřovat ministerstvo financí.

Platit mají pouze kraje

Z peněz rozdělovaných v ROPu Severozápad se budovaly silnice i lanovky, stavební firmy za ně opravovaly školy a památky. Hejtman proto považuje postih za krutý. „Co se týče obcí a podnikatelů a vůbec všech žadatelů, byla by to obrovská zátěž pro nás i pro ně,“ řekl hejtman.

Podle zástupců regionálního operačního programu však jde o tzv. paušální finanční korekci. V takovém případě by příjemci dotací, jako jsou soukromé firmy a instituce, peníze nevraceli. „Tuto korekci by měly zaplatit kraje,“ zdůraznil zástupce ředitele Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Jiří Červinka.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Přidá se i ministerstvo?

Podle krajských politiků by mělo přispět také ministerstvo financí. Projekty schvalovalo jako kontrolní orgán, mělo by proto nést svůj díl odpovědnosti. „Pokud by se měla platit korekce, tak se na tom musí podílet,“ prohlásil hejtman Novotný. Je o tom přesvědčen i místopředseda rady ROPu Pánik. „Obrátili jsme se na renomované právní kanceláře, které nám sdělily, že si myslí, že kraje by v žalobě vůči státu v této věci jednoznačně uspěly,“ poukázal.

Takový návrh ale státní úřad odmítá. Jeho mluvčí poukázal, že kontrola a výběr projektů je v plné odpovědnosti řídícího orgánu, tedy i krajských politiků. „Je to mimořádně trapné vyviňování se a přenášení odpovědnosti těch, kteří mají ze všech programů největší problémy, a důrazně to odmítáme,“ reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Do konce září pošle ministerstvo financí své připomínky Evropské komisi. Podle mluvčího bude usilovat o to, aby sankce byly co nejmenší.