Nemocnice nabízí speciální rehabilitaci. Je pro lidi, kteří čekají na nový kyčelní kloub

Lidé, které čeká operace kyčelního kloubu, mohou podstoupit speciální rehabilitační program. Nově ho nabízí Vítkovická nemocnice v Ostravě. Trvá měsíc a plně jej hradí zdravotní pojišťovny. Programu využije i jeden z pacietů - Robert Kutáč, který se považuje za člověka sportujícího více, než je obvyklé.

Například v zimě hodně lyžoval. „Před 15 lety ho začalo bolet v kloubu, a když se před časem stala bolest nesnesitelnou, souhlasil s operací a také s tím, že se na ni pořádně připraví,“ uvedla redaktorka České televize Iva Piskalová.

„Víme, že před zákrokem jsou svaly klouby ztuhlé. Myšlenka je taková, že je posílíme před zákrokem. Vlastní operační zákrok bude pacient lépe snášet a i rekonvalescence bude rychlejší,“ sdělil primář vítkovické nemocnice Michal Kusyn.

Podle lékařů je ideální začít s rehabilitací pět týdnů před plánovanou operací. Pacient nejdříve projde vyšetřením u lékaře. Kromě plánu cvičení mu odborníci i řeknou, jak „pracovat po operaci s berlemi, které se na nejméně tři měsíce stanou součástí jeho života,“ dodal Michal Kusyn.

Radim Kutáč tak dostal seznam cviků. „Jsou to tři papíry, 40 minut cvičení denně,“ potvrdil. Další informace dostanou pacienti od nutričních specialistů, kteří poradí, jak případně snížit nadváhu a jak by měl vypadat předoperační jídelníček.

Umělý kyčel vydrží asi deset let

Kloubní náhrada má trvanlivost zhruba deset let. Umělé klouby by ale mohly vydržet déle než nyní, a to díky objevu vědců z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR, kteří pomocí ionizovaného záření upravují strukturu materiálu. Právě z něj se kloubní náhrady vyrábějí, a tím zvyšují jeho odolnost a trvanlivost. 

Pokud se objev podaří zavést do praxe, mohlo by to snížit počet opakovaných operací kvůli opotřebované kloubní náhradě. To může být pozitivní zejména pro pacienty, kteří si musejí nechat vyměnit svůj kloub v mladším věku.

Jaroslav Fencl z firmy Beznoska s.r.o., která se jako výrobce kloubních náhrad na výzkumu podílela, předpokládá zavedení nové metody do praxe za jeden až tři roky. „Na konzervativním českém trhu však očekáváme zavedení novinky v horizontu pěti a více let,“ doplnil.

Výměnu kyčelního kloubu potřebují v Česku ročně tisíce lidí. Umělý kloub dostávají lidé po úrazech, zánětech nebo při degenerativním onemocnění, jako je artróza. Kyčelní implantát stojí podle odborníků řádově desetitisíce korun. Čekací doba na zákrok se pohybuje od dvou měsíců do dvou let. Operace trvá několik hodin. Pacient by měl pobýt v nemocnici asi týden.