V rožnovském skanzenu vyhánějí brouky horkým vzduchem

Rožnovská radnice řádně zahřeje a zbaví se tak škůdců (zdroj: ČT24)

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm bojují o záchranu dřevěné radnice z roku 1770. Horkým vzduchem ničí dřevokazný hmyz. Aby se dosáhlo požadované teploty, budova musí být celá zabalena do speciální fólie. „Symbolické je, že jsme to použili na první objekt, který v muzeu byl,“ řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Budovu je potřeba nejprve neprodyšně zabalit a pod obal poté vhánět horký vzduch. „Úspěšnost této metody je téměř stoprocentní,“ uvedla Andrea Nasswettrová z firmy, která sanaci budovy provádí. Celkově je budova zahřívána víc než 24 hodin a teplota ve všech jejích částech musí dosáhnout 55 stupňů.

Vysoká teplota zahubí i larvy škůdců a objekt je tak chráněn dlouhodobě, zároveň toto ošetření stavbu nepoškodí. Metoda termosanace, která se používá už od roku 1930 v Dánsku, byla pro takto velkou budovu v Čechách použita vůbec poprvé.

V rožnovském skanzenu vyhánějí brouky horkým vzduchem (zdroj: ČT24)

Budova radnice ve skanzenu v Rožnově byla ošetřena v průběhu let už několikrát, vždy šlo ale o ošetření povrchové a dřevokazný hmyz se tak vracel. Pokud se metoda osvědčí, použijí ji v Rožnově i na další dřevěné budovy ve skanzenu, jejichž údržba je velice náročná a ročně přijde na víc než čtyři miliony.