Úvodní výslechy podnikatele Zátorského skončily. Svědci měli potvrdit jeho obvinění

V kauze ostravského podnikatele Daneše Zátorského, jenž je s dalšími dvěma lidmi podezřelý z podvodu se škodou více než 100 milionů korun, skončilo první kolo výslechů svědků. Zátorský měl tunelovat dnes už zkrachovalé spořitelní a úvěrní družstvo Unibon, které zároveň ovládal. „Svědci podle žalobkyně Brigity Bilíkové potvrdili to, co policisté napsali ve zdůvodnění obvinění jak v případě Daneše Zátorského, tak jeho nejbližších spolupracovníků z Unibonu Davida Rusňáka a Radka Hradila,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Policisté společně s žalobkyní vyslechli prvních patnáct svědků v kauze Zátorský. Většinou šlo o bývalé zaměstnance zkrachovalého spořitelního a úvěrního družstva Unibon. Právě David Rusňák a Radek Hradil měli podle informací České televize uměle prodlužovat splacení úvěrů pro firmy ovládané Danešem Zátorským.

Svědci proti podnikateli Daneši Zátorskému

Šlo o nejméně 121 milionů, které údajně mířily do firem, které přímo nebo skrytě patřily Daneši Zátorskému. Naprostou většinu půjčených peněz ale do kampeličky firmy ovládané Zátorským nevrátily. Policisté také znovu vyslechli Daneše Zátorského. Opět tvrdil, že při obchodních transakcích, za které ho obvinili, postupoval podle zákona. Totéž říkají i další obvinění v kauze David Rusňák a Radek Hradil.

Zátorský společně se členy vedení společnosti Davidem Rusňákem a Radkem Hradilem údajně během 6 let získali podvodem nejméně 121 milionů korun. Všichni tři obvinění odmítají.

Zátorského chytili v Polsku

Zátorský byl koncem června zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu. Polské úřady ho poté předaly české policii.

Osmačtyřicetiletý Zátorský stál v čele mnoha firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic, která již prošla reorganizací a zařadila se do holdingu Czechoslovak Group (CSG). Zátorský měl podíl i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon, kterému v roce 2012 Česká národní banka odebrala licenci.

Letos v dubnu podal Aleš Glončák z Bílovce přímo na Zátorského insolvenční návrh, ve kterém žádá, aby soud Zátorského poslal do úpadku a na jeho majetek prohlásil konkurz. Důvodem jsou dvě nesplacené směnky dohromady za devět milionů korun. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Komerční banka již dříve uvedla, že vede u Zátorského pohledávku přes čtyři miliony korun. Přičemž po datu splatnosti je částka převyšující 415 000 korun.