Ekologické centrum Švagrov může skončit. Jezdí do něj přitom tisíce dětí

Obavy z konce úspěšného Střediska ekologické výchovy Švagrov na Šumpersku mají jak zaměstnanci, tak jeho klienti. Vadí jim odchod dosavadní vedoucí centra Renaty Čechové. Její místo zrušila ředitelka Střediska volného času Doris, pod které Švagrov spadá. Důvodem mělo být mimo jiné porušování právních norem.

Podle šéfky Dorisu Petry Müllerové se „vedoucí pozice bohužel musí skloubit i s řídicími faktory. To znamená vnitřními předpisy, směrnicemi a tak dále“, sdělila s tím, že v takových oblastech se s Renatou Čechovou neshodla.

Ekologické centrum v nejistotě

Renata Čechová podle redaktora České televize Martina Laštůvky dostala nabídku, aby ve středisku zůstala alespoň jako pedagog. „Odmítla to s tím, že se současným vedením už nechce spolupracovat. Za svoji bývalou vedoucí se postavili zaměstnanci Švagrova,“ sdělil.

Jednalo se o několik desítek lidí. Ti poslali protestní dopisy a e-maily přímo na šumperskou radnici. „Tady pracujeme srdcem, nebereme to jako práci, do které chodíme. Cítíme, že je to součást našeho života, a to do toho dáváme. Mohu říct, že tímto rozhodnutím to pro nás obrovsky padlo, protože nevíme, co bude dál. Zvažujeme, jestli jsme schopni pod takovým vedením dál fungovat,“ sdělil Marcel Minář, zástupce zaměstnanců Střediska ekologické výchovy Švagrov.

  • V areálu střediska se nachází studijní jezírko s obojživelníky, horský potok na bádání v oblasti hydrobiologie, geochodník – spirála vytvořená z místních hornin a nerostů, broukoviště, hadoviště, pískoviště a bylinková spirála. Okolní hluboké lesy poskytují množství praktických výukových prvků v oblasti lesnictví – ochrana porostu proti okusu, kotlíky, oplocenky; z myslivosti – stavby v lese, ekosystémy mokřady, bystřiny, les, louka, paseka. Centru nechybí ani naučná lesní ekostezka o délce 4,5 km s dvanácti panely. Větší skupiny se zájmem o odbornou výpravu si mohou objednat průvodce.

Bývalá vedoucí centra za svým odvoláním vidí spíše osobní rovinu. „Paní ředitelka nechce slyšet, že jsme šikovní bez jejího přispění,“ podotkla. Nový člověk zodpovědný za fungování střediska má nyní sídlit ve 20 kilometrů vzdáleném Šumperku. A to podle Renaty Čechové Švagrovu výrazně uškodí.

Středisko ekologické výchovy Švagrov, které se nachází v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, patří mezi nejúspěšnější v Česku. Na týdenní pobyty sem jezdí děti od mateřských po střední školy. O víkendech zase třeba rodiče s dětmi. Ročně jde zhruba o dva tisíce klientů.