Slavný úzký hotel architekta Fuchse se dočkal oprav. Hlídají je památkáři

Roky čekání, chátrání a příprav. Funkcionalistická památka v centru Brna se dočkala první rozsáhlejší rekonstrukce. Hotel Avion od architekta Bohuslava Fuchse by se měl návštěvníkům otevřít už za rok. Kromě zrenovovaného interiéru by mohli navštívit i nové muzeum, které chce současný majitel vybudovat na střeše ve výšce 40 metrů.

O rekonstrukci hotelu usilovali jeho současní majitelé Stanislav a Františka Berouskovi ze známého cirkusového rodu od chvíle, kdy jej koupili od restituentů. Jenže se jim na opravy nedařilo sehnat peníze, a tak před lety prohlásili, že budovu prodají.

Podobu hotelu Avion navrhl ve 20. letech 20. století funkcionalistický architekt Bohuslav Fuchs. Budova vysoká 40 metrů, jejíž průčelí měří jen 8 metrů, byla dostavěna roku 1928 a je jedním z nejužších hotelů v Evropě. Od počátku objekt fungoval jako hotel s 50 pokoji, v přízemí byla kavárna.

Kvůli svému nezvyklému vzhledu byla budova v roce 1958 zapsána na seznam nemovitých památek. Poté začala postupně chátrat a probíhaly v ní jen dílčí opravy, při nichž ale byly necitlivě odstraněny prvky původního vybavení. Před 11 lety hotel koupil člen cirkusového rodu Stanislav Berousek. O pět let později byla budova zařazena na seznam národních kulturních památek České republiky.

Zdroj: Wikipedia

Hotel navrhl architekt Bohuslav Fuchs
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Letos ale přišli s novým plánem, jak památku opravit. „Nic se tu měnit násilně nebude. Nebude to luxus, ale tu jedinečnost nemůže nikdo hotelu vzít,“ vysvětlila majitelka hotelu Františka Berousková. Úpravy jeho prostor, kterým chtějí majitelé pomocí rekonstrukce vrátit vzhled, jaký mu v roce 1928 vtiskl Bohuslav Fuchs, ale musí zaplatit sami. Jiné zdroje totiž nyní nemají.

Částku, kterou budou muset na rekonstrukci vynaložit, Berouskovi komentovat nechtěli. „Několikrát jsme se pokoušeli o dotace a nedostali jsme je, tak se budeme snažit cenu co nejvíce snížit. Aby to byl funkční, čistý a hezký hotel,“ uvedla Berousková.

Berouskovi se pokoušeli získat dotaci na projekt rekonstrukce, který zpracovala světoznámá architektka Eva Jiřičná. To se nepodařilo, a tak od jejího návrhu upustili a opravovat se bude podle nového projektu. „Resturace jsou tu čtyři, to je dané, není důvod to měnit. A těch pokojů tu bylo 37 a 37 jich i bude,“ dodala Berousková.

Cílem je v centru města obnovit původní hotel s restaurací a kavárnou. V hotelu by chtěli vlastníci vybudovat malé muzeum s vyhlídkou, které by mělo být na jeho ve výšce 40 metrů. Expozice by měla příblížit život a dílo funckionalistického architekta Fuchse. 

Rekonstrukci kontrolují památkáři

Oprava hotelu Avion v Brně (zdroj: ČT24)

Protože je hotel národní kulturní památkou, tak na rekonstrukci dohlíží památkáři. Nyní chodí každou středu dopoledne stav oprav kontrolovat. Zajímají se, jestli se nedotýká některých chráněných prvků. „Aby byla zachována funkce hotelu, tak se musí projít úpravami. Původní pokoje nesplňovaly standardy pro ubytování hostů, ale jedno patro chceme zachovat tak, jak bylo postaveno v roce 1928,“ vysvětlil památkář Pavel Wewiora z Národního památkového ústavu Brno.

Opravy nyní pokračují podle stavebního povolení, které už bylo schváleno před lety a k němuž nemají památkáři žádné výtky. Trápí je ale jiná část projektové dokumentace – prováděcí projekt. Nesplňuje totiž požadavky památkářů z období, kdy byl vypracovaný. Pokud vůči projektu zaujmou negativní stanovisko, bude zřejmě muset současný majitel tuto část dokumentace přepracovat.