Brno konečně prodá chátrající Jaltu. Kupní smlouvu schválili zastupitelé

Brněnští zastupitelé schválili prodej zchátralého paláce Jalta v centru města. Budovu za 101 milionů koupí společnost Premiere properties, která už v červnu složila zálohu 10 milionů korun. Uvnitř by měl vzniknout prostor pro obchody, kanceláře a byty.

Pro schválení prodeje a smluv zvedlo ruce 44 zastupitelů z celkových 55. „U jednání o podmínkách kupní smlouvy jsme se zaměřili na to, aby mělo město dostatečnou smluvní garanci, že se Jalta v dohledné době opraví a bude využita. Odpovídají tomu i závazky pro kupující stranu, se kterými kupující souhlasí,“ řekl už dříve primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).

Smlouva tak obsahuje například termín pro podání žádosti o vydání příslušného povolení k rekonstrukci, ale také pokuty při nedodržení termínu pro podání žádosti i při nedodržení termínu dokončení stavebních prací. Vše by mělo být hotové do 30 měsíců od začátku prací. Kdy začnou, ale zatím není jasné.

Brněnské zastupitelstvo schválilo prodej Jalty (zdroj: ČT24)

V kupní smlouvě je podle Mrázka také ustanovení, že po dobu deseti let nevznikne uvnitř kasino nebo provozovna se službami erotického charakteru. Jednatelka společnosti Darina Ryglová už dříve řekla, že smlouva byla kompromisem mezi městem a společností jako investorem.

Brno prodávalo Jaltu několik let

Brno se snažilo zchátralý palác prodat v minulosti už několikrát, ale vždy neúspěšně. Několik zájemců bylo i loni, ale nesložili požadovanou kauci. Proto město letos v květnu rozhodlo, že dá zájemcům poslední šanci ke složení kauce do konce června. Pokud by se tak nestalo, objekt by město přebudovalo na radnici pro městskou část Brno-střed.

  • Palác Jalta na Dominikánském náměstí vznikl podle návrhu stavitele Jaroslava Polívky v roce 1929 a patří tak k nejznámějším a nejstarším pasážím v Brně. Bytový dům s obchodní pasáží a suterénním kinem Bio Moderna ve stejném roce zakoupilo mezinárodní hnutí Křesťanského sdružení mladých žen (YWCA), které v horních patrech původně zamýšlelo zřídit ubytovnu pro ženy a dívky. Od roku 1934 byl však již vlastníkem domu Československý stát. Po roce 1989 pasáž přešla do soukromého vlastnictví a často střídala provozovatele, mezi kterými byli i podnikatelé Lubomír Hrstka a Radoslav Hošna. Budova postupně přišla o své využití a začala chátrat. Kolem roku 2000 se pasáž uzavřela úplně. V roce 2006 budovu získalo výměnou za několik nemovitostí město Brno, ale rekonstrukce byla nad jeho možnosti. Od města dům na konci roku 2016 koupil Richard Saliba s Darinou Ryglovou.

Město Jaltu získalo na přelomu let 2005 a 2006 výměnou, a to od tehdejšího majitele, podnikatele Miroslava Lekeše. Brno nabídlo Lekešovi za Jaltu několik městských domů a dva lukrativní pozemky. Tento způsob získání budovy radní odhlasovali v říjnu 2005 i přesto, že realitní makléři odhadovali protihodnotu městského majetku až na dvojnásobek ceny, s níž operoval magistrát.

Původně chtělo město budovu opravit a přestěhovat do ní část svých úředníků, ale to se nestalo. Poté, co magistrát zjistil, že budova má narušenou statiku, začalo být jasné, že původní odhad 50 milionů za rekonstrukci je zcela nereálný. Od té doby ji město nabízelo k prodeji.