Dohodnuto: Drop In se stěhuje na Bulovku

Praha - Jedna z největších organizací pro drogově závislé Drop In se po čtyřech měsících nejistoty opravdu přestěhuje na Bulovku. Magistrát se na tom dohodl s vedením nemocnice. Zbývá dojednat termín a konkrétní umístění v areálu nemocnice. Metadonovému centru na jaře vypověděla smlouvu Praha 1.

Drop In zůstává v ulici Ve Smečkách už jen do konce srpna. Přesto do metadonového centra stále docházejí stovky drogově závislých. Stěhování ještě nezačalo. „Oficiální informaci žádnou nemáme, doufám, že stále platí původní dohoda,“ uvedl Jiří Presl, vedoucí lékař, Drop In.

Metadonové centrum se mělo stěhovat na Bulovku do nového pavilonu číslo 8. Na vybavení moderních prostor ale nebyly peníze, a tak plány zkrachovaly. Bulovka nakonec s magistrátem řešení našla a jednání o Drop Inu se rozjelo nanovo, tentokrát úspěšně. „Na umístění stanice Drop In jsme se s Magistrátem hl. m. Prahy předběžně domluvili,“ uvedl Petr Zajíc, ředitel Nemocnice na Bulovce. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Všechny strany teď čekají na vyjádření rady města, od kterého se budou odvíjet další kroky. Dořešit se musí, kde bude přesně Drop In v areálu Bulovky umístěn. Období nejistoty nejvíce pociťovali samotní klienti metadonového centra. V Drop Inu jim do teď nemohli prodlužovat léčebný program. Hrozilo tak, že drogově závislí, kteří jsou díky metadonu stabilizovaní, ukončí svojí léčbu a vrátí se k drogám. „To je režimová léčba. Ten režim má nějaká pravidla, plánované odběry, a to se nedá dělat. Takže jsou tu smlouvy na doby určité, ne na neurčité, jak to bylo,“ uvedl Zdeněk Veselý, vedoucí programu, Centrum metadonové substituce I.

Metadonové centrum musí ze Smeček odejít do 31. srpna. Praha 1 smlouvu Drop Inu neprodlouží už ani o den. Se stěhováním se tady bude muset začít co nejdřív - přemístit stovky dokumentů, vybavení kanceláří a výdejny metadonu nebude jednoduché.