Nejsilnějšímu českému remorkéru hrozil kvůli suchu konec. Nakonec ho zachrání stát

Stát zachrání nejsilnější český remorkér Beskydy, který slouží zejména k vyprošťování velkých havarovaných lodí na řekách. Kvůli dlouhodobému suchu je loď prakticky na mizině a hrozilo jí odstavení. Stát proto remorkér za zhruba 10 milionů korun koupí. S majitelem už má předběžnou smlouvu.

Šedesát let starý remorkér Beskydy má letos za sebou tři záchranné akce. V březnu například pomáhal s vyproštěním české nákladní lodi Albis, která uvízla pod mostem v Drážďanech.

Na provoz si ale vydělává přetahováním nákladních lodí přes sušší místa řeky před hranicemi s Německem. Už druhý rok je ale na Labi takové sucho, že i měsíce po řece nepluje téměř nic. „Kdy jsme jeli naposledy? To je tak dlouho, že si to ani nepamatuju,“ potvrzuje spolumajitel remorkéru ze společnosti EVD Lukáš Hradský.

Stát zachrání nejsilnější český remorkér Beskydy (zdroj: ČT24)

Aby majitel nemusel loď odstavit, dohodl se se státem, že od něj remorkér koupí za odhadní cenu. Majitel tvrdí, že hlavní pro něj je, aby Beskydy zůstaly v provozu. Má flotilu nákladních lodí a neví, kdy bude sám pomoc remorkéru potřebovat.

Původně totiž bylo takto silných remorkérů vyrobeno dvanáct, tento je ale poslední, který je v plném provozu. Ze dvou se staly atrakce pro turisty. Podle mluvčího Ředitelství vodních cest Jana Bukovského zůstane remorkér v Děčíně a bude jako dosud plnit svoji roli. Zadním kolesem umí pod taženou loď nahnat vodu a hladinu tak zvýšit až o 15 centimetrů. 

Posádku lodi tvoří pět důchodců, kteří jsou připraveni kdykoliv vyplout. Kdo po nich převezme kormidlo, zatím není jasné. Posádka doufá, že když teď bude zaručený plat, přiláká to mladé.