Snímky rozpadlých lázní Kyselka musí z tramvají

Praha – Plakáty, kterými chce Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) dosáhnout záchrany chátrajících lázní Kyselka, nesmějí být na pražských tramvajích. Rozhodl tak Městský soud v Praze po žalobě Karlovarských minerálních vod (KMV), proti kterým kampaň míří. Soud však odmítl žádost KMV, aby tatáž kampaň neprobíhala na internetu.

Po Praze jezdí už dva týdny tři tramvaje polepené snímky zanedbaného Löschnerova pavilonu s popisem „Zde se těží minerálka Mattoni“. ASORKD, která plakáty na tramvajích objednala, bude muset kampaň předčasně zrušit. „Mohu potvrdit, že 30. července bylo ve věci vydáno předběžné opatření, které se nyní doručuje účastníkům,“ řekla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Karlovarské minerální vody považují kampaň, která ovšem nadále může pokračovat na internetu, za nekorektní, nepravdivou a manipulativní. Podle mediálního zástupce KMV Michala Donatha mohou lidé z fotografií a doprovodného textu usoudit, že se minerální voda těží přímo v rozpadajících se budovách. „To však není pravda,“ zdůraznil Michal Donath.

Podle viceprezidenta ASORKD Martina Kadrmana je ale kampaň v pořádku, protože pod velkým nápisem je upřesnění, že Löschnerův pavilon se nachází ve výrobním areálu Karlovarských minerálních vod. Kadrman uvedl, že asociace zatím neobdržela soudní rozhodnutí – po jeho doručení bude nutné plakáty z tramvají obratem sundat.

KMV odmítají zodpovědnost za stav lázní Kyselka. Firma poukazuje, že vlastní pouze menší část budov, rekonstrukci dvou z nich chce brzy zahájit. „Po zapracování všech požadavků ze strany příslušných státních orgánů do projektové dokumentace jsme v červenci podali na místní stavební úřad žádost o územní rozhodnutí,“ uvedl již dříve zástupce firmy Alessandro Pasquale. Podle ASORKD jsou ale firmy, které vlastní zbytek někdejšího Mattoniho areálu, s KMV personálně propojeny.

Lázně na břehu Ohře v Kyselce založil podnikatel Heinrich von Mattoni v poslední čtvrtině 19. století. Až do druhé světové války šlo o věhlasné místo proslulé i výstavnou architekturou. Po válce však začal úpadek Kysleky. Z někdejších lázní se nejprve stala ubytovna pro uprchlíky z Řecka sužovaného občanskou válkou. Poté se budovy sice používaly k léčebným účelům, když sloužily jako dětská ozdravovna, ale údržba nebyla na vysoké úrovni. Definitivní tečku za slavnou minulostí udělala privatizace v 90. letech. Staré lázně několikrát měnily vlastníka a budovy nebyly udržovány. Dnes lázeňské budovy vesměs patří společnosti C.T.S Duo, menší část staveb je majetkem Karlovarských minerálních vod.