Za smrt dívky na Orlíku stíhá policie řidiče skútru

Řidiče vodního skútru, který se v červenci na orlické přehradě srazil s pramicí, v níž zahynula mladá žena, stíhá policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Jedná se o devatenáctiletého mladíka. Podle policejní mluvčí vyšetřování nehody pokračuje.

Tragická nehoda dvou plavidel na vodní nádrži Orlík se stala 10. července, řidiče skútru tedy policisté obvinili po měsíci a půl. „Na základě náročného prošetřování, výslechů mnoha svědků, vyjádření Státní plavební správy a dalších zjištěných skutečností vydal vyšetřovatel minulý týden usnesení o zahájení trestního stíhání řidiče vodního skútru,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Skútr se s motorovou pramicí střetl nedaleko orlického zámku, v každém plavidle byli dva lidé. Bez zranění vyvázl pouze spolujezdec na skútru. Jeho řidič i jednatřicetiletý muž v pramici utrpěli zranění. Osmnáctiletá žena v pramici zahynula.

Jak uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová, nehoda byla důsledkem porušení pravidel. „Pokud by byla dodržena platná právní úprava a platná pravidla plavebního provozu, nemohlo by k ní dojít,“ zdůraznila.

Po havárii však ministr dopravy Dan Ťok dal najevo, že chce omezit provoz rychlých člunů a vodních skútrů na přehradách. Jeho záměr však míří především k ochraně plavců. Rychlé čluny a skútry by měly mít zcela zapovězenou plavbu v šestnácti lokalitách určených ke koupání, v jejich okolí bude jejich rychlost omezená na 10 kilometrů v hodině, resp. bude nutné plout ve výtlačném režimu, kdy loď pluje s ponořenou přídí.