Na Barrandově shořely kulisy k historickému seriálu. Škody jsou předběžně 100 milionů

Středověký hrad v podvečer začal hořet v areálu filmových studií na pražském Barrandově. I když šlo o filmovou kulisu, požár byl skutečný a hasičům dlouho trvalo, než ho dostali pod kontrolu. Začal se šířit i mimo kulisy a přiblížil se až k čerpací stanici u ulice K Barrandovu. Bezprostředně však ohrožena nebyla.

Hasiči museli na Barrandov postupně přivolat jedenáct jednotek. Podle jejich mluvčí Pavlíny Adamcové původně zasahovalo pět profesionálních jednotek. „Pomáhaly nám i sbory dobrovolných hasičů,“ dodala. S hašením pomáhal i vrtulník. Pod kontrolu dostali hasiči oheň kolem sedmé večer – asi po hodině a půl od nahlášení.

Požár na Barrandově. Zdroj: Daniel Ratka, iReportér (zdroj: ČT24)

Velitel zásahu Josef Křen popsal, že vzplálo filmové městečko na ploše asi 100 krát 100 metrů. „Jsou to dřevěné vzdušné stavby. V okamžiku, kdy jsme přijeli, bylo místo ze 40 až 50 procent zasaženo ohněm. Do toho byl silný vítr, nastal přenos do louky, která byla vzdálená přibližně 30 metrů,“ uvedl.

Kromě blízkosti benzinové čerpací stanice měli hasiči obavu z explozí tlakových lahví. „Údajně se měla v každém objektu nacházet tlaková lahev,“ přiblížil Josef Křen. Nakonec se hasičům podařilo vynést dvanáct lahví, další vybouchly.

Letecké záběry požáru na Barrandově – iReportér – Miroslav Kovář (zdroj: ČT24)

Na místě zasahovali také policisté. Z místa museli vykazovat lidi, kteří se přišli na hořící kulisy podívat. Hustý dým byl totiž zpočátku vidět zdaleka. Přijelo i několik sanitek. Záchranáři ošetřili tři hasiče, dva znich odvezli do nemocnice.

Velitel zásahu předpokládá, že dohašování bude pokračovat nejméně do sobotního rána. „Je možné, že ještě v dopoledních hodinách se bude dohašovat,“ poznamenal.

Vedoucí projetků Barrandov Studio Martina Vágnerová sdělila, že se společnost k požáru nebude vyjadřovat. Server Novinky.cz však uvedl, že na Barrandově natáčí americká produkce seriál Knightfall o templářích. Jeho natáčení mělo začít o víkendu. Podle hasičů způsobil oheň škodu předběžně odhadovanou na 100 milionů korun. „Podařilo se zachránit dva objekty z dřevěného městečka,“ doplnila mluvčí hasičů.

Požár na Barrandově
Zdroj: ČT24/Kateřina Hubertová

Ateliéry na Barrandově patří k nejstarším a největším filmovým studiím v Evropě. Na počátku 30. let minulého století je založili bratři Miloš a Václav Havlovi. Ateliéry často využívají filmaři ze zahraničí, nejčastěji z USA, Británie, Francie či Německa.

Z úspěšných domácích filmů se na Barrandově točily například Obchod na korze, Ostře sledované vlaky, Markéta Lazarová, Tři oříšky pro Popelku či Kolja, ze zahraničních to byly mimo jiné Formanův oscarový Amadeus, Lazebník sibiřský, Kletba bratří Grimmů, Mission Impossible – Ghost Protocol či Casino Royale.