Nový pavilon bude mít staré vybavení, peníze z ROPu nejsou

Karlovy Vary – Otevření pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici nabírá zpoždění. Kvůli problémům v regionálním operačním programu Severozápad chybějí peníze na přístroje do třetiny oddělení. Nemocnice tak zřejmě do nového pavilonu bude muset nastěhovat staré vybavení. Pavilon je jednou z největších investic do krajského zdravotnictví v posledních letech.

Na nákup nových přístrojů do pavilonu akutní medicíny potřebuje karlovarská nemocnice desítky milionů korun. Všechny potřebné peníze však nemá, zejména proto, že je pozastaveno vyplácení evropských peněz v rámci ROP Severozápad. Vedení nemocnice se proto rozhodlo, že zhruba třetina vybavení nového pavilonu přijde z jiných pracovišť. „Jedná se o některé monitory, jedná se o některá operační zařízení, která lze použít ze starých operačních sálů,“ uvedl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný.

Podle krajské opozice je situace, ve které se nemocnice ocitla, důsledkem chyb současného vedení regionu. „Celá zakázka byla nedostatečně připravená,“ řekl opoziční zastupitel Jan Horník. To ale radní odmítají. Tvrdí, že projekt zdědili. „Nemohli jsme dělat nic jiného než pokračovat v rozsahu a dimenzích, v jakých byl pavilon projektován,“ poukázal karlovarský krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva.

Právě současné vedení však rozhodlo o zastavení tzv. předfinancování rekonstrukce nemocnice z vlastních peněz. „Museli jsme v druhé části ropových projektů zmenšit rozsah na polovinu, protože nemáme zajištěno dofinancování projektů,“ řekl radní Larva.

Situace by se mohla změnit po důkladné kontrole projektů ROP Severozápad. To ale bude podle odhadu vedení nemocnice až koncem roku. Pacientům by přitom nová budova měla začít sloužit již v průběhu září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)