Archeologický výzkum v Litomyšli nakonec z velké části zaplatí unie

Litomyšl - Spor o to, kdo zaplatí archeologický výzkum na Zámeckém návrší v Litomyšli, je zřejmě definitivně u konce. Lokalita chráněná UNESCO prochází rekonstrukcí za 400 milionů korun - samotný výzkum přijde na 20 milionů. Evropská unie nakonec zaplatí 85 procent z této částky a zbytek doplatí stát.

Kvůli nedostatku peněz hrozilo, že záchranné archeologické práce skončí. Na Zámeckém návrší ještě loni na podzim pracovalo 50 archeologů, pak se ale výzkum na sedm měsíců zastavil. „Udělat projekt za 400 milionů a zapomenout na to, že se musí provést archeologický průzkum, který je povinný ze zákona, tak to si myslím, že je to ostuda,“ uvedl zastupitel Radek Pulkrábek (SNK Patriot).   

Radnice vypsala na archeologické práce nové výběrové řízení. Vyhrála ho stejná firma, která výzkum prováděla už vloni - teď se čeká na podpis nové smlouvy. Jak ale upozorňuje vedoucí výzkumu ze společnosti Labrys Milan Kuchařík, tak zůstává řada nevyjasněných otázek: „A to především, jak bude financováno zpracování archeologického průzkumu z loňska.“ 

Kvůli přerušení výzkumu musela kastelánka na zámku zrušit plánovanou výstavu historických artefaktů. Archeologové sice našli zbytky kláštera z poloviny 13. století, výzkum ale nedokončili. „Bohužel tato výstava se asi neuskuteční, protože nemám, co bych dále vystavovala,“ podotkla kastelánka Jana Sehnalová.   

Podle odhadů by měl archeologický výzkum na Zámeckém návrší v Litomyšli pokračovat v srpnu. Samotná revitalizace Zámeckého návrší má skončit v původně plánovaném termínu, tedy v polovině roku 2013.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)