Pilsen Steel stále stojí. Tisíc zaměstnanců čeká, co bude dál

Plzeň - V plzeňských hutích Pilsen Steel se stále nepracuje. Výroba se měla po čtrnáctidenní odstávce rozjet dneska, místo toho jsou ale zaměstnanci na nucené celozávodní dovolené. Kdy se provozy opět otevřou, není jasné. Majitel společnosti s médii odmítá mluvit. Hutě zaměstnávají téměř tisíc lidí.

Plzeňské hutě trápí deset insolvenčních návrhů a odpojená elektřina. Za minulý měsíc dostali zaměstnanci jen část platu. Zbytek slibuje společnost do 28. července. „Pracujeme na tom, abychom uvolnili další část z tržeb, které nám zadržuje banka,“ komentoval personální ředitel Pilsen Steel Pavel Ratislav. 

Minulý čtvrtek vyhlásil ruský majitel společnosti, že dnes výrobu znovu rozjede. Místo toho jsou nakonec zaměstnanci na celozávodní dovolené. Navíc mají zakázáno mluvit s novináři. Někteří z nich si našli brigády, jiní jen čekají. Vedení kraje už připravuje krizový scénář, kdyby se hutě už nerozjely. Chystá hlavně rekvalifikace. „Úřad práce spolu s námi připravuje pokus o jejich postupné začlenění do pracovního procesu. Nebude to jednoduché,“ uvedl plzeňský radní Miroslav Brabec (ČSSD). 

Potíže mají hutě už od podzimu. Minulá odstávka, která proběhla ve druhé půlce června, trvala deset dnů. 8. srpna projednají věřitelé s vedením společnosti insolvenční návrhy. Krajský soud potom rozhodne, jestli je Pilsen Steel v úpadku.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)