Jihomoravští záchranáři vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí, aby kraj vyměnil vedení záchranky

Záchranáři v Jihomoravském kraji vyhlásili ve čtvrtek stávkovou pohotovost. Nesouhlasí s personální politikou vedení organizace, kvůli které odchází mnoho lékařů. Jihomoravský kraj sice slíbil záchrance poslat deset milionů korun na zvýšení platů a přilákání nových lékařů. Odbory ale tvrdí, že o peníze nejde. Pohotovost se nijak nedotkne péče o pacienty, zdůrazňují záchranáři.

Situace na jihomoravské záchrance je vyhrocená už přes rok. Za tu dobu odešlo dvacet lékařů a nepřišla za ně adekvátní náhrada. Jihomoravský hejtman Michal Hašek slíbil v červnu záchrance deset milionů korun. Doufal, že peníze pomohou lékaře udržet a nalákat nové. Odboráři ale tvrdí, že o peníze nejde. Vadí jim například rušení výjezdových stanovišť a přehnaná kontrola lékařů.

„Zaměstnavatel dlouhodobě praktikuje chybnou personální politiku. Především léta neřeší problém odchodu zkušených lékařů kvůli špatné firemní kultuře. Tu ovlivňuje například kontrolní činnost inspektorů provozu bez jejich dostatečného odborného kreditu,“ řekl předseda odborové organizace Bohuslav Zrza. 

Inspektoři kontrolovali i správně zavázané boty

Další lékařka, která odchází je Jolanta Mácová. V jihomoravské záchranné službě pracuje dvanáct let. I ona zdůrazňuje, že neodchází kvůli výši platu, ale kvůli atmosféře na pracovišti. „Když vás někdo kontroluje, jestli máte správnou obuv zavázanou, bílé pantofle na základně, tak to není příjemné,“ říká lékařka. Lékařka odchází do nemocnice. Částečně chce ale u záchranky zůstat, ale v jiném kraji.

„Co se týče inspektorů provozu, není to nic výjimečného. Inspirovali jsme se v Praze, kde fungují běžně,“ brání se kritice ekonomická náměstkyně ředitele Naděžda Knězková.

Jeden lékař musí pendlovat mezi několika stanovišti

Jihomoravský kraj zrušil v minulých letech několik výjezdových skupin s lékařem. Existují tak základny, kde lékař neslouží vůbec. „Já nemám základní stanici, kde bych chodila každou směnu, já prostě přejíždím. Do Bučovic, do Pohořelic, do Tišnova,“ stěžuje si lékařka Eva Freyová.

Situace na jihomoravské záchrance a reakce náměstkyně ředitele (zdroj: ČT24)

Stávkovou pohotovost podpořila polovina zaměstnanců

Vyhlášení stávkové pohotovosti podpořila podpisem zhruba polovina zaměstnanců záchranné služby, kterých je přes 500. Necelá stovka ze zaměstnanců jsou lékaři. Odboráři tvrdí, že selhala komunikace mezi vedením organizace v čele s ředitelem Milanem Klusákem a zaměstnanci. 

Ředitel záchranky Milan Klusák už dříve tvrdil, že pokaždé, když chtěl situaci se svými zaměstnanci řešit, nepředložili mu konkrétní výtky a neví tak, co by měl vlastně měnit. To potvrzuje i náměstkyně ředitele Naděžda Kněžková a doplňuje, že vyhlášení stávkové pohotovosti je zbytečné. 

Pacientů se stávková pohotovost nedotkne

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) se s odboráři sejde v srpnu a kraj bude situaci řešit. „Pokud můžeme přispět k uklidnění situace, budeme moderátory společného jednání, které iniciujeme se všemi aktéry na 9. srpna,“ řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Pacienti by to, že jsou lékaři ve stávkové pohotovosti, neměli pocítit. „Pacienti jsou pro nás na prvním místě a nechceme je nijak poškodit,“ tvrdí záchanáři.