Na Evropské hrozí další díry

Praha - Provoz na Evropské třídě v pražských Dejvicích se kolem poledne vrátil k normálu, měření ale odhalila další nestabilní místo. V noci se tam proto znovu vrátí silničáři a místo, které se našlo nedaleko nedávného propadu, zpevní. Automobilovou dopravu, která se na ulici vrátila před několika hodinami, by to nemělo výrazněji omezit, místo opravy řidiči objedou po tramvajovém pásu. Dopravní podnik, který obnovil provoz tramvají a autobusů už ve čtvrtek, už také zrušil všechna omezení i dočasně zřízené zastávky.

Nedělní propad je nyní zpevněný, zalitý betonem a překrytý vrstvou asfaltu. Dělníci budou ale v nočních hodinách zpevňovat další část silnice, a to ve směru do centra. Z výsledků měření totiž vyplynulo, že nestabilní je i podloží na druhé straně tramvajových kolejí. Řidiči budou muset místo objet po tramvajovém pásu, jak řekl František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která v této lokalitě razí metro. Jestli průzkumy odhalí i další problematická místa na Evropské ulici, ale nedokázal říct.

Telefonát mluvčího Metrostavu (zdroj: ČT24)

Propad se objevil v neděli na křižovatce s Horoměřickou ulicí, kde se hloubí prodloužení trasy metra A. Podle dosavadních závěrů ale nemá se stavbou nic společného. Jáma byla zhruba čtyři metry hluboká, metro se ale podle Poláka razí ve dvacetimetrové hloubce. Razicí štít je už navíc o několik desítek metrů dál. Propad zřejmě způsobily dutiny pod vozovkou, do nichž při vydatných deštích natekla voda. Odborníci proto pomocí ultrazvuku a dalších metod prověřili i další místa. Policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.