Praha 5 i 10 půjčuje zdarma kompostéry. Zbývají ještě desítky kusů

Praha 5 i 10 půjčuje zdarma kompostéry (zdroj: ČT24)

Některé městské části v Praze pořídily plastové kompostéry, které obyvatelům bezplatně půjčují. Lidé tak můžou ušetřit za svoz bioodpadu a ještě získají kvalitní půdu k dalšímu použití. Kompostéry jsou z 90 procent hrazené z evropské dotace a Státního fondu životního prostředí, zbytek doplatily městské části.

V Praze 10 si kompostéry vyžádali sami obyvatelé. Stěžovali si, že nemají kam ukládat bioodpad. Zažádat si o kompostér mohou fyzické osoby i bytová družstva. K zapůjčení zbývá ještě asi 100 kusů o objemu 720 litrů.

Sto kompostérů má ještě k dispozici i Praha 5, kde si je také vyžádali občané. „Měli o ně zájem, takže jsme celou akci zrealizovali a v lednu 2016 jsme je začali vydávat,“ uvedla mluvčí MČ Praha 5 Helena Šmídová.

Kompostéry vydávala i Praha-Libuš. Nakoupila tři stovky plastových nádob a lidé už si všechny rozebrali. Na pět let si jednu bezplatně zapůjčila například Renáta Sobíšková. Nádobu má od loňského podzimu, a tak už využívá i vlastní kompost. Ušetří díky tomu peníze za hnojiva a navíc i čas, který trávila cestou do sběrného dvora.

Vhodné a nevhodné suroviny do kompostu
Zdroj: Odpadové centrum

Kompostéry nemají pevné dno. Jsou spojené se zemí, ze které pronikají do bioodpadu bakterie a postupně ho mění na substrát. Ten se potom odebírá z dolní části nádoby. Proces recyklace trvá asi půl roku. Záleží na množství odkládaného materiálu.

Káva a čaj nevadí, maso ano

Do kompostu se mohou odkládat veškeré biologické materiály, jako je tráva nebo odpad z domácnosti. Vhodné ale nejsou zbytky vařeného jídla, maso, kosti nebo rostliny napadené chorobami. Do kompostéru by se také neměla dávat pouze tráva, jinak substrát většinou nevznikne. Rady, jak správně kompostovat, najdete na webu Odpadového centra.