Úřad práce nemá na rekvalifikace, lidé se ale jinak k práci nedostanou

Ostrava – Nezaměstnaní v Moravskoslezském kraji mají problém dostat se do rekvalifikačních kurzů, úřady práce totiž nemají peníze na zajištění dostatečného počtu míst. Počet účastníků kurzů se tak v prvním pololetí snížil z loňských čtyř tisíc na slabou polovinu. Přitom právě rekvalifikace je pro řadu nezaměstnaných jedinou možností.

Rekvalifikační kurzy mají pomoci ke snížení nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji, jejich organizaci však začal ohrožovat nedostatek peněz. Úřady práce dostávají od státu méně než loni a čerpání z evropských fondů je složitější. „Regionální individuální projekty jsou ukončeny a v současné době připravujeme teprve velkou veřejnou zakázku na další rekvalifikace,“ vysvětlila ředitelka ostravského úřadu práce Yvona Jungová.

Do rekvalifikací se tak v Moravskoslezském kraji letos v prvním pololetí dostalo 1 800 lidí, loni za stejné období přes čtyři tisíce. Zájem ani potřeba kurzů přitom nejsou nižší. „Když zdárně splním kurz, mám hned příslib práce a hned bych měl nastoupit,“ upozornil účastník rekvalifikačního kurzu Jan Výtisk.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Moravskoslezském kraji v průměru šestnáct nezaměstnaných. Nejhorší situace je na Bruntálsku, kde vychází na jedno volné místo 40 osob. Podle lidí, kteří tato místa chtějí obsadit, představují rekvalifikace v současnosti jedinou možnost. „V uplynulém pololetí jsme nejvíce realizovali kurzy zaměřené na počítačovou gramotnost, kurzy svařování a kurzy pracovník v sociálních službách,“ uvedl vedoucí rekvalifikací ostravského pracovního úřadu Libor Buganský.

Úřadům práce chybějí peníze i na další pracovní akce, které mohou organizovat. Dotují například vznik nových pracovních míst nebo veřejně prospěšné práce. V obou případech je ale situace podobná jako u rekvalifikací.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)