Policie pokutovala chodce za špatné přecházení

Praha – Dopravněbezpečnostní akce, kterou připravili pražští policisté během konce školního roku, se zaměřila na chodce. Do rukou policistů se dostalo více než 20 tisíc korun, které museli chodci zaplatit na pokutách – nejčastěji proto, že přecházeli na červenou, přestože na ně dohlížela dopravní policie.

Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové chodci nejčastěji chybovali, když přecházeli buď na červenou, nebo mimo přechod. „Zjistili jsme 128 dopravních přestupků u chodců, z nichž 123 byla uložena bloková pokuta v celkové hodnotě 23 100 korun,“ upřesnila mluvčí Kropáčová. Kontroly u přechodů probíhaly v minulém týdnu od úterý do neděle.

Ke kontrole chování lidí na přechodech vedlo policii zvýšení počtu nehod, kterých se chodci zúčastnili. Podle policejní statistiky se letos od ledna do května stalo v metropoli 255 takových havárií, při kterých zemřelo pět chodců. Proti stejnému období loni je to podle Kropáčové nárůst o 16 nehod.

Postihům při policejní akci neunikli ale ani řidiči. Policie kvůli podezření na přestupek zastavila 656 řidičů, zejména za překročení rychlosti, špatný technický stav vozidla a nepoužití bezpečnostních pásů. Deset řidičů sedlo za volant s alkoholem v krvi.