Vamberk patřil krajkářkám z celé Evropy

Hradec Králové - Česká krajka opět zažívá boom. Například na východě Čech se učí paličkovat stovky mladých lidí. Do Vamberka se sjely na mezinárodní setkání krajkářky z celé Evropy. Cílem setkání bylo předat si navzájem zkušenosti a ukázat šperky, módní a bytové doplňky nebo i celá umělecká díla.

Před rokem 1989 byla vamberecká krajka významným vývozním artiklem tehdejšího Československa. Později zájem o paličkování a krajku upadal, až teď se podařilo tradici starou více než tři sta let znovu oživit. „O paličkování je zájem. Učím kolem sedmdesáti dětí týdně,“ potvrzuje učitelka paličkování Daniela Fitzková. 

Krajkářky vyrábějí nejen bytové a módní doplňky, ale i šperky nebo obrazy. Vamberk patřil poslední tři dny všem milovníkům paličkování. „Krajka k Vamberku patří odjakživa. Tady byl krajkářský kraj a krajka se zde udržela dodneška,“ vysvětluje organizátorka setkání krajkářek Zdeňka Freivaldová. 

Do Vamberka přijely i krajkářky z Velké Británie, Dánska, Německa, Ruska nebo Slovenska. „Naučila mě to babička, začala jsem s tím již v šesti letech,“ vzpomíná slovenská krajkářka Terézia Hrázová.  

Nejčastěji krajkářky pracují s materiály, jako je bavlna, len a hedvábí. Šperky a módní doplňky z Vamberka už ozdobily řadu světově známých žen, například Madeleine Albrightovou, Barbaru Bushovou nebo Angelu Merkelovou.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)