Hotel Thermal dostane příští rok nový plášť. Bazén musí počkat

Rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal, který je srdcem Mezinárodního filmového festivalu, začne příští rok po skončení filmové přehlídky. První na řadu přijde oprava pláště budovy a rozvodů energií. Hotel je ve vlastnictví státu a podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se do něj 40 let téměř neinvestovalo.

„Začneme s obálkou hotelu, zateplení a výměna oken, což je investice 90 až 120 milionů, kde jsme požádali o dotaci ministerstvo životního prostředí. Dotace by mohla být až 40 procent. Poté to budou energetické technologie, klimatizace, teplo, výměna médií, což bude asi dalších 120 milionů,“ upřesnil plán oprav ministr.

V další fázi oprav přijde na řadu rekonstrukce pokojů. Veškeré stavební práce ale musí hotel stihnout v mezidobí mezi festivaly. Omezením jsou i požadavky na dodržení autorských práv manželů Machoninových, kteří hotel projektovali.

Bazén by se mohl zmenšit

Celkové odhadované náklady na opravu bez venkovního bazénu jsou 734 milionů. Babiš ale věří, že se je podaří ještě výrazně snížit. Rekonstrukci hotelu bude částečně financovat stát, který navýší základní jmění hotelu o 300 milionů korun, částečně zdroje hotelu, který si vezme úvěr.

Podle Babiše má prioritu rekonstrukce hotelu, bazén, který je kvůli technickému stavu už dva roky zavřený, počká. Zatím se ale prodávat nebude. Babiš řekl, že je několik alternativ, jak bazén znovu zprovoznit. Například by se mohl zmenšit z 50 na 25 metrů, snížit by se mohla i dnešní 4,5metrová hloubka.

Vypuštěný bazén v hotelu Thermal
Zdroj: ČT24

Babiš také navrhuje, aby do diskuse o budoucnosti bazénu vstoupilo i město nebo Karlovarský kraj. Poznamenal, že to bylo město, které odmítlo od Thermalu bazén převzít za korunu a raději si postavilo vlastní bazénové centrum u KV Areny.

Thermal loni hospodařil s čistým ziskem 3,2 milionu korun. Výdělek byl o 5,5 milionu nižší než předloni. Hotel postihl, stejně jako ostatní v Karlových Varech, úbytek ruské klientely. Podle ředitele Rudolfa Mašaty nyní hotel vyjednává o smlouvě s VZP, aby mohl poskytovat lázeňské služby pro české pojištěnce. Chce se zaměřit i na čínskou klientelu.