Studenti protestovali proti sloučení gymnázia se ZŠ

Česká Kamenice - Studentskými protesty končí školní rok v České Kamenici na Děčínsku. Tamnímu gymnáziu ubývají studenti, a proto se má od září sloučit se základní školou. Vedení města věří, že tak ročně ušetří nejméně půl milionu. Studenti se ale bouří, že je to počátek definitivního zániku gymnázia.

Proti sloučení protestovalo v centru České Kamenice na 150 žáků z obou škol. Podle organizátora protestu Jana Papajanovského sloučení výrazně poškodí vzdělávání na obou školách a nepřinese ani žádné úspory. Studenti však protestovali před prázdnou radnicí. Starosta i místostarostka odjeli na zahraniční cestu. 

Miroslav Weis jako bývalý starosta pomohl před dvěma lety gymnázium zachránit, když ho Ústecký kraj chtěl zrušit. Dnešní protesty nechápe. „Jsou to nějaké zbytečné žabomyší války,“ uvedl. Sloučení škol schválilo zastupitelstvo 6. června, nově vzniklý útvar by se měl jmenovat Masarykova akademie Česká Kamenice a měl by dál umožňovat studium gymnaziálního typu.

Protesty studentů proti sloučení (zdroj: ČT24)

To, že má gymnázium problémy, uznávají obě rozhádané strany. Vyučuje se v kulturním domě. Prestiž školy klesá a počet žáků se postupně snížil na zhruba polovinu. „Od září dojde k tomu, že tři děti budou chybět do toho normativu, tak aby se plně naplnily úvazky učitelů,“ uvedl Aleš Vlček, radní České Kamenice. „Nemusí se dělat tak složitý krok, jako je sloučení, stačila by výměna vedení,“ řekl Matěj Čunát, absolvent gymnázia.

Město má v plánu postupně z osmiletého gymnázia udělat čtyřleté a přestěhovat ho do budovy základní školy. Odpůrci tvrdí, že to školu zničí. Žáci prý mají zájem především o delší formu studia. Sloučení obou škol už zastupitelé města odhlasovali a dnešní demonstrace proto v nejbližší době zřejmě nic nezmění.