Brno je městem koordinátorů. Starají se o cestovní ruch, prevenci kriminality i zrakově postižené

Více než třicet různých koordinátorů pracuje na magistrátu města Brna. Na starosti mají například strategickou komunikaci, pracovní skupiny nebo osoby se zrakovým postižením. Podle odborníků i opozice je číslo zbytečně vysoké. Město ale tvrdí, že tyto lidi potřebuje.

Radim Paseka pracuje na brněnském magistrátu od května. Funguje jako koordinátor pro zrakově postižené. Testuje například, jestli se nevidomý dokáže vyznat v magistrátním webu nebo zkouší, jak je samotné město k nevidomým přívětivé.

Nevidomým může způsobit problémy například zaparkovaný skútr, květiny vystavené před květinářstvím, špatně upevněné odpadkové koše nebo neohraničená restaurační zahrádka. Ze své pozice může takové věci koordinátor pro zrakově postižené řešit.

Na překážky na chodnících nevidomí narážejí stále. Koordinátor bude na problémy upozorňovat (zdroj: ČT24)

Radim Paseka není jediný koordinátor ve městě. Nechybí třeba koordinátor podpory kreativních průmyslů, geografických analýz nebo pracovních skupin. Koordinátor pro zrakově postižené je zatím brněnská rarita.

Třicátého čtvrtého koordinátora budou teprve úředníci vybírat. Na starosti bude mít koordinaci cyklistické a pěší dopravy. Na místo brněnského cyklokoordinátora se přihlásilo sedm uchazečů.

„Bojím se, aby město Brno nebylo překoordinováno. Na druhou stranu, pokud za těmito lidmi bude nějaká konkrétní práce, nebo to pomáhá v rámci projektů EU, tak to podporujeme,“ říká opoziční zastupitel Oliver Pospíšil /ČSSD/.

Městského cyklokoordinátora mají i v Olomouci nebo Plzni. Tak vysoký počet koordinátorů ale už nikde jinde není. Například v Plzni jich pracuje třináct, v Olomouci tři a v Ostravě dva.