Brno je v obležení uzavírek. Pro cestující a řidiče tradiční prázdninový rituál

První prázdninový den se v Brně uzavřely části frekventovaných ulic Cejl a Husova kvůli opravě tramvajových tratí. Řidiči musí až do konce srpna počítat s objížďkami a cestující s výlukami. Z jedenácti tramvajových linek pojedou jinudy čtyři. Uzavírky budou i na některých silnicích první a druhé třídy v kraji. Uzavřená bude například silnice mezi Lednicí a Podivínem nebo výpadovka z Brna na Svitavy.

 První prázdninové ráno byl na silnicích v Brně menší zmatek. Řidiči, kteří nevěděli, že je ulice Cejl uzavřená, se hromadně otáčeli před značkou nebo je nasměroval dopravní policista. Někteří cestující přicházeli na zrušené zastávky tramvají a teprve začali zjišťovat, jak se dostanou třeba do práce.

„Linky 2, 4 a 11 jezdí odklonem přes ulici Milady Horákové. Kvůli tomu, že je Cejl rozkopaný, jsme zřídili i autobusovou linku x4, která jezdí přes Bratislavskou a zpátky pak přes Plynárenskou,“ vysvětluje mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Celé prázdniny bude trvat i uzavírka části Husovy ulice mezi Šilingrovým náměstím a Novými sady. Objížďka povede přes ulici Pekařskou, Mendlovo náměstí a Hybešovu ulici. Kdo bude chtít objet rozkopaný Cejl po ulici Milady Horákové, bude mít smůlu. Na první dva prázdninové týdny se uzavře i část ulice Milady Horákové od křižovatky s Kolištěm po Francouzskou ve směru z centra města. Brněnské teplárny tam budou vyměňovat špatně zabudované kanály. Objížďka povede ulicí Lidickou.

Největší uzavírky silnic v Brně
Zdroj: www.brno.cz

 Informace o uzavírkách a výlukách v Brně mohou zjistit cestující například na stránkách dopravního podniku nebo města Brna. Dopravní podnik také poslal do ulic svoje informátory.

Rozhovor s mluvčí Dopravního podniku města Brna Barborou Lukšovou k výlukám tramvají (zdroj: ČT24)

Opravy za desítky milionů korun

Ulice Cejl se musí opravit kvůli špatnému stavu, který se zhoršil ještě při nedávné opravě ulice Milady Horákové, při níž jezdily tramvaje odklonem právě přes Cejl.

„Trať čeká kompletní modernizace. Odhlučníme ji položením antivibrační rohože a přibydou bezbariérové zastávky, které předláždíme,“ popsal rekonstrukci ulice generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Práce vyjdou skoro na 40 milionů korun.

Husova se opravuje za 33 milionů od Pekařské ulice po Nádražní ulici. Dopravní podnik dá v místě nové koleje a instaluje protihlukové prvky. Oprava čeká i kanalizaci.

Brno čeká přes léto mnoho uzavírek (zdroj: ČT24)

Uzavírky znepříjemní řidičům cestování i mimo Brno

Uzavřená v jednom směru bude například výpadovka na Svitavy. Ve směru na Brno budou muset řidiči zvolit cestu přes Kuřim, v opačném směru bude doprava vedena přes stavbu. Konec oprav je naplánován na 3. srpna.

Omezení pocítí i turisté, kteří vyrazí na zámek Lednice. Uzavřena totiž bude silnice právě mezi Lednicí a Podivínem. Oficiální objížďka by měla vést přes Zaječí, Milovice a Bulhary, ale zvýšeného provozu se bojí i v Břeclavi.

Zdržet se můžete i při cestě do Chorvatska, pokud zvolíte cestu přes Jihlavu a Znojmo. Na dvou úsecích je tam dohromady šest semaforů.

  •  Brno – ulice Cejl, Francouzská, Husova, Milady Horákové 
  • Blanensko – silnice I/43 od České po křižovatku se silnicí 386, objížďka vede přes Kuřim
  • Břeclavsko – silnice II/422 úsek z Lednice do Podivína
  • Znojemsko – silnice I/53 Suchohrdly u Miroslavi – Trnové pole


Omezení nekončí ani na dálnicích D1 a D2, kde se nyní pracuje nebo začne pracovat na pěti úsecích.

Výluky se nevyhnou ani vlakům

Ani cestující vlakem na tom nebudou o prázdninách lépe. Během letních měsíců rekonstruují České dráhy druhé a třetí nástupiště na hlavním nádraží v Brně. S tím je spojená výluka. Vlivem rekonstrukce se změnily trasy některých vlakových spojů. České dráhy posílily směny informátorů a koordinátorů.

„Výluka se denně dotkne až 40 000 cestujících. Před cestou by si měli ověřit údaje o spojích a organizaci náhradní dopravy například na webových stránkách Českých drah,“ upozorňuje mluvčí Petr Šťáhlavský.