Němeček odvolal šéfa hradecké nemocnice Prymulu. Kvůli střetu zájmů

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymulu. Podle ministra byl ve velkém střetu zájmů kvůli spolupráci nemocnice s firmou Biovomed, kterou v minulosti vlastnila jeho dcera a od které měl inkasovat desítky milionů korun. Prymula argumenty ministerstva odmítá.

Dvaapadesátiletý epidemiolog Roman Prymula patří mezi kapacity svého oboru, předsedá České vakcinologické společnosti, stál v čele Fakulty vojenského lékařství na Univerzitě obrany, radil Ústřednímu krizovému štábu i hlavnímu hygienikovi. Královéhradeckou nemocnici vedl od roku 2009, když v ředitelském křesle vystřídal ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Roman Prymula
Zdroj: ČT24

„Práce pana profesora Prymuly jsem si vždy vážil a považuji ho za skvělého odborníka v oboru vakcinologie,“ uvedl k odvolání Prymuly ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Zjištění, že porušoval zákon zamlčováním informací o střetu zájmů a pravdivě neinformoval o svých rozsáhlých soukromých aktivitách, považuji za natolik závažné, že jeho setrvání na místě ředitele veřejné fakultní nemocnice je nadále neudržitelné.“

Důvodem odvolání je společnost Biovomed. Tu v listopadu 2013 s vkladem dvou set tisíc založila ředitelova dcera Karolína Prymulová (a zřejmě ji dosud vlastní). Ze Sbírky listin vyplývá, že se stala i jednatelkou Biovomedu, jako prokurista pak působil Roman Prymula, a to až do začátku letošního června, kdy ho dcera funkce zbavila.

V roce 2014, tedy v prvním uceleném roce své existence, vytvořila společnost při výkonech 41,7 milionu korun čistý zisk 6,5 milionu korun. Mezi dva své zaměstnance rozdělila odměnu 3,5 milionu korun a na konci roku (čili 13 měsíců po založení) činila hodnota aktiv společnosti celkem 33 milionů korun.

 Podle ministerstva Prymula z pozice ředitele rozhodoval o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků – jejichž dodavatelé ale zároveň spolupracovali „s jeho soukromou společností Biovomed“ a mělo tak dojít „k flagrantnímu střetu zájmů“. Ministerstvo proto chce nyní nechat hradeckou nemocnici projít hloubkovou kontrolou.

Do Fakultní nemocnice Hradec Králové pošleme hloubkovou kontrolu, která věci prověří a zjistí, jestli se tam podobné záležitosti děly ve výrazném rozsahu, či nikoliv.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví (ČSSD)

Prymula: Za odvoláním jsou mé spory s Němečkem

Prymula argumenty ministerstva odmítá a proti odvolání se chce bránit právní cestou. Za koncem v čele nemocnice podle něj nestojí Biovomed, ale osobní spor s ministrem Němečkem.

„Skutečně nevidím konflikt zájmů, to jsou věci, které se nedotýkají fakultní nemocnice,“ prohlásil s tím, že od firem, které Biovomedu zadávaly studie, nemocnice nakoupila za asi 48 000 korun. „To je úplně směšná částka.“

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než 1500 lůžek na přibližně 20 klinikách. Celkem zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji. Ročně je v nemocnici hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, zhruba 40 procent z nich je operováno. Ambulantně je ošetřeno přes půl milionu pacientů.