Silničáři chtějí pozemky pro D3, nabízené ceny jsou ale pro vlastníky příliš nízké

Události v regionech: ŘSD má potíže s výkupem pozemků pro D3 (zdroj: ČT24)

Výkup pozemků pro dálnici D3 z Českých Budějovic k rakouským hranicím se zadrhl. Část vlastníků je přesvědčena, že stát podhodnotil jejich výkupní cenu, a to až o 40 procent. Hrozí tak i soudní spor.

Na problémy s výkupy pozemků narážejí silničáři často. Většinou jde o komplikované spory, které souvisejí s trasováním připravované dálnice či silnice nebo například o kvalitu půdy. Na pozemcích jižně od Českých Budějovic jde ale „jen“ o peníze.

Stát totiž nabídl za půdu pro D3 základní cenu 13 korun za metr čtvereční. Ovšem podle majitele pole Jana Štěpána, kterému se nabízená cena nelíbí, i sám stát žádá při prodeji svých pozemků v lokalitě přes 20 korun za metr čtvereční.

Jan Štěpán si proto nechal vypracovat posudek, podle kterého je obvyklá cena na místě téměř o polovinu vyšší. Celková částka, která se odvíjí od osminásobku obvyklé ceny, by potom měla být místo nabízených 870 tisíc asi 1,4 milionu.

Že je 13 korun za metr čtvereční málo, vyplývá i z dostupných dat: Loni se půda v Česku prodávala v průměru za více než 16 korun za metr. Také podle Jana Rytíře ze ZD Dolní Třebonín se v místech, kudy má dálnice D3 vést, prodává půda „řádově mezi 17 až 22 korunami za metr čtvereční“.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla ale silničáři nerozhodují o tom, kolik mohou nabídnout. „Ředitelství silnic a dálnic není arbitrem, který by mohl nebo chtěl rozhodovat,“ upozornil. ŘSD ovšem naopak může navrhnout vyvlastnění pozemků. To vlastníkům hrozí, pokud nepodepíší smlouvu do 90 dnů.

Jan Štěpán a další místní zemědělci ale podepsat nechtějí. Cenu, kterou považují za příliš nízkou, potom napadnou u soudu.