Majitel growshopu měl nabádat k toxikomanii. Soud mu dal podmínku

Před Krajským soudem v Ostravě stanul majitel dvou bývalých growshopů Richard Klečka. Podle obžaloby se měl v letech 2010 až 2013 dopustit šíření a nabádání k toxikomanii, za což mu hrozil až pětiletý trest. Samotné líčení začalo už v říjnu loňského roku. Soudce mu potvrdil jedenapůlletý trest s odkladem na dva a půl roku.

Richard Klečka nabízel ve svém obchodě speciální hnojiva, semena, substráty a další pěstitelské potřeby. I když většinu sortimentu lze pořídit zcela legálně, podle Krajského soudu v Ostravě takto majitel growshopů nabádal k toxikomanii. 

„Rozsudek vnímám jako varování. Říká: občane, nemůžeš věřit orgánům vlastního státu. Jednání, které je dnes státem tolerováno, může být označeno za trestné, a to zpětně,“ sdělil Klečkův obhájce Jiří Ježek.

Odsouzený majitel growshopu

Obě prodejny totiž obžalovaný provozoval podobně jako i jiní majitelé bez problémů několik let. „Vědomě jsem nic nepáchal a domnívám se, že jsem nic nepáchal ani nevědomě. Tudíž si myslím, že prostě není důvod k tomu rozsudku,“ nechal se slyšet již dříve Richard Klečka, který zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Jiné majitelce growshopu z Krnova loni na podzim ostravský krajský soud potvrdil dvouletou podmínku.

Growshopy houfně končily v roce 2013

Policie v takzvaných growshopech zasahovala na podzim roku 2013. Zátahy se uskutečnily po celé zemi. Policie zátah provedla na základě loňského výroku Nejvyššího soudu, na jehož základě byli odsouzeni k podmíněným trestům majitelé jednoho květinářství. Policisté vstoupili do stovky prodejen. Ze šíření toxikomanie obvinili či podezírali sedm desítek lidí. Policisté tehdy zabavili zboží ve zhruba stovce prodejen a následně obvinili 45 osob.

  • Growshop je synonymem obchodu, který se zaměřuje na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Termín se skládá ze spojení slov grow (růst) a shop (obchod). Často jsou spojovány s prodejnou, která nabízí potřeby pro pěstování konopí.

Moravskoslezská policie tehdy v souvislosti se zátahy v growshopech zadržela celkem 19 lidí. Devět z nich obvinila. Zajistila i 300 rostlin marihuany. V sousedním Olomouckém kraji se pak jednalo o šest lidí, kteří byli obviněni v souvislosti s growshopy. Policisté je stíhali za tři trestné činy včetně šíření toxikomanie. V regionu uzavřeli čtyři legální obchody, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany. Nacházely se ve čtyřech městech kraje.