Jičín bez operací? Po odvolání primáře dali všichni anesteziologové výpověď

Nemocnice v Jičíně může přijít o všechny anesteziology. Poté, co ředitel Tomáš Jedlička odvolal primáře ARO Tomáše Mlčocha, dali všichni do jednoho okamžitě výpověď. Od 1. září tak nemocnici hrozí zastavení všech operací a dalších zákroků. Jedlička pozval odvolaného primáře a jeho tým k debatě. Nic se ale nezměnilo. Anesteziology se snaží přesvědčit, aby neodcházeli. V úterý se obě strany sejdou znovu.

Primář ARO Tomáš Mlčoch pracoval v nemocnici 24 let. Proč byl odvolaný, ale neví ani on, ani lékaři z jeho týmu. „Nerozumím tomu, co za tím stojí. Naše oddělení ekonomicky prosperuje, neměli jsme žádné problémy,“ řekl Mlčoch České televizi.    

„Jsou to obecně odborné a organizační důvody, které mě k tomu vedly,“ řekl k odvolání ředitel nemocnice Tomáš Jedlička. Primáři nabídl, že si může rezignaci napsat sám. To ale Mlčoch odmítl.

Odvolání váženého lékaře a anesteziologa ale vyvolalo na oddělení bouřlivou reakci. Všech osm lékařů jičínské anesteziologie podalo okamžitě výpověď a nyní jim běží dvouměsíční výpovědní lhůta.

Vzpoura anesteziologů v jičínské nemocnici (zdroj: ČT24)

„Stojíme za primářem, protože je to člověk, který tady 22 let pracoval, něco vybudoval a práce je za ním vidět,“ poznamenala lékařka ARO Alena Cermanová. Mlčoch všem poděkoval za odvahu a statečnost.

Jedlička sklízí kritiku i za to, že primáře odvolal ve chvíli, kdy sám na funkci ředitele nemocnice rezignoval a k 15. srpnu končí. Události proto sleduje s velikým zneklidněním i jičínská radnice. Podle zástupce starosty Petra Hamáčka (Sdružení pro Jičín) by už ředitel v rezignaci nikoho odvolávat neměl.