Jsme Ostravská! Univerzita si připomněla 25 let od vzniku

Happeningem Jsme Ostravská! si na Masarykově náměstí připomněla Ostravská univerzita 25 let od svého vzniku. Podobným způsobem se vysoká škola veřejnosti představila už loni. Založení univerzity přitom podle pamětníků nebylo vůbec lehkým úkolem. „Řada poslanců tehdy nebyla vzniku regionálních vysokých škol nakloněna,“ uvedl redaktor České televize Petr Mecner.

Po celý den bylo na náměstí živo: pořadatelé zajistili kapelu evropského formátu DVA, ostravskou klubovou hvězdu L.A. Sunday a také mladou kytarovou partu The Black Tubes. Diváci se mohli těšit i na ostravskou improvizační divadelní skupinu ImPéčko.

Podle Petra Mecnera byly nejrůznější soutěže a kvízy připraveny rovněž kolemjdoucí. Vstup na akci byl zcela zdarma.

Ostravská univerzita slaví 25 let

Cílem akce na oslavu 25 let trvání Ostravské univerzity bylo nejen přiblížit ji lidem, ale také přispět ke kulturnímu dění v centru města, řekl mluvčí univerzity Adam Soustružník.

„Mladí lidé z Ostravy neustále odcházejí a skutečně k tomu dříve měli opodstatněné důvody. Těch ale rychle ubývá a z Ostravy se stává krásné místo k žití. A k tomu se snaží přispět i Ostravská univerzita. Vedle vzdělání a výzkumu se zaměřujeme také na takzvanou třetí roli univerzity, tedy roli aktivního hráče na poli společenského a kulturního dění,“ uvedl rektor Jan Lata. 

  • Ostravská univerzita v Ostravě byla založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953, kdy se v Opavě otevřela Vyšší pedagogická škola. Po zrušení existující pedagogické školy pro vzdělání učitelů národních škol v Ostravě se výuka v roce 1959 přesunula do nově zřízeného Pedagogického institutu v Ostravě. O pět let později už byl znám jako samostatná Pedagogická fakulta. Ta ve čtyřletém studiu připravovala učitele tzv. 1. a 2. stupně ZŠ. Ostravská univerzita v Ostravě navázala na tuto tradici. Zájemcům o studium nabízí pestrou škálu bakalářských, navazujících magisterských, magisterských a doktorských studijních programů, ale i programy celoživotního vzdělávání.

Mezi novinky letošního happeningu se zařadila soutěž O pohár Ostravské univerzity. Pět týmů ostravských středních škol se při něm poměřilo nejen v oblasti vědomostí, ale také v kreativních a pohybových aktivitách. Bojovalo se o ceny za více než 100 000 korun. V doprovodném programu se v centru Ostravy představily i studentské organizace nebo jednotlivé fakulty univerzity.

Ostravskou univerzitu v současné době tvoří Fakulta sociálních studií, Fakulta umění, Filozofická fakulta, Lékařská fakulta, Pedagogická fakulta a Přírodovědecká fakulta. Navštěvuje ji kolem 10 000 studentů. Součástí univerzity jsou také dvě vědecká centra.