Ernst Harrach pozemky na Hradecku nezíská

Hradec Králové - Potomek šlechtického rodu Ernst Harrach nezíská rozsáhlé pozemky na Hradecku. Krajský soud v Hradci Králové tak dnes potvrdil rozsudek okresního soudu. Náhradu nákladů řízení ale žádnému z účastníků nepřiznal. Pozemky byly podle soudu zkonfiskovány před rokem 1948, a proto byl restituční nárok neodůvodněný. Podle některých odhadů se může jednat o majetek v řádech stovek milionů korun.

Harrach se před soudem domáhal zrušení rozhodnutí Pozemkového úřadu v Hradci Králové ze srpna 2006, který mu odmítl v restituci vydat pozemky, které dříve patřily šlechtickému rodu. Vydání pozemků požadoval po několika obcích, zemědělských družstvech či státních podnicích.

Potomek šlechtického rodu usiluje o bývalý majetek rodu také v několika dalších soudních sporech. Vloni například Krajský soud v Hradci Králové potvrdil rozsudek semilského okresního soudu a nevydal Harrachovi rozsáhlé pozemky v Krkonoších či zámek a městské lesy v Jilemnici. Podle soudů Harrach nenabídl důkazy o svém nároku na bývalý rodový majetek.

Jan Nepomuk Harrach přišel o majetek na základě Benešových dekretů kvůli údajnému členství v nacistické straně a pomoci německým okupantům.