Brněnští zastupitelé schválili nové radní a změny v gescích stran

Brněnští zastupitelé zvolili čtyři nové členy do rady města. Prvním náměstkem se stal lidovec Petr Hladík, který zaujal prázdné místo po své stranické kolegyni Kláře Liptákové. Dalším náměstkem je nyní Jaroslav Kacer (TOP 09). Novými dvěma radními pak jsou Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) a Tomáš Koláčný, který za Žít Brno s podporou pirátů nahradil Jiřího Ulipa.

Nové členy rady zvolila koalice, jež vznikla po pondělním podpisu koaliční smlouvy mezi ANO a Žít Brno, lidovci, zelenými a TOP 09. Zatímco pro Hladíka s Koláčným hlasovali pouze koaliční zastupitelé, pro Suchého hlasovalo i několik opozičních zastupitelů z ČSSD a ODS a také Kacer získal jeden opoziční hlas od sociálních demokratů. Díky novému náměstkovi Kacerovi se navíc původní počet náměstků zvýšil ze čtyř na pět.

Jaroslav Kacer bude mít na starost oblast takvzaných smart cities a informatiku. Jaroslav Suchý se pak bude věnovat školství a sportu. Tomáš Koláčný se bude zabývat otevřeností města. Zároveň se změnily i komptence jednotlivých stran.

Brněnští zastupitelé volili nové radní (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO bude mít kromě majetku evropské fondy, městské firmy, investice a marketing. Lidovci se budou nadále zabývat životním prostředím a územním plánováním a TOP 09 se bude nově starat o oblast smart cities a informatiku. Hladík bude mít na starosti zdravotnictví, jež dříve spravoval Matěj Hollan (Žít Brno). Ten si naopak převezme dopravu od hnutí ANO, kterému připadne od lidovců správa majetku. Žít Brno zůstane kultura a sociální oblast. 

Tomu, že Hollan bude nově spravovat i dopravu,  nerozumí opoziční zastupitel Libor Šťástka (ODS). „Podle mě to racionální volba není. Ptali jsme se na důvody, proč má náměstek pro sociální věci mít jště dopravu. Zodpovězeno to nebylo,“ uvedl Šťástka. Hnutí Žít Brno se snaži v dopravě prosazovat rovnoprávnost cyklistické dopravy s ostatními druhy dopravy. Podle Šťástky taková představa není reálná. „Každý soudný člověk ví, že Brno nemůže být Vídní. Chápu sny, ale proveditelné to není,“ dodal.

Nová pondělní koalice

Rada města má celkem jedenáct členů, u ostatních sedmi zůstalo obsazení beze změn. Primátorem je nadále Petr Vokřál (ANO), dalšími jeho náměstky zůstávají Matěj Hollan (Žít Brno), Richard Mrázek (ANO) a Martin Ander (SZ). ANO má v radě pět míst, Žít Brno a lidovci po dvou, zelení a TOP 09 po jednom. Lidovci měli v bývalé koalici tři místa v radě, ze kterých nedávno rezignovali jmenovitě Liptáková, Vít Beran a Daniel Rychnovský. Nyní jedno přepustili TOP 09. 

Bývalá koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ se rozpadla letos v dubnu kvůli sporům mezi hnutím ANO a lidovci ohledně řízení městských firem. Lidovci se původně dohodli s opozičními sociálními demokraty na vytvoření nové koalice, ale neměli většinu v zastupitelstvu. Obdobně na tom byli i jejich bývalí partneři. Nakonec se proto lidovci rozhodli k nim vrátit a rozšířili koalici o TOP 09. Nová koalice tak má 34 mandátů mezi 55 zastupiteli.